България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Конкурсът "Работилница за репортери" променя съдби

Водещата на Новините ON AIR Лилия Мустакова и организаторът на проекта Десислава Василева споделиха подробности

16.05.2019 | 09:55 Редактор: Зорница Костадинова
Конкурсът

За поредна година екипът на Bulgaria ON AIR се включва в проекта "Работилница за репортери", защото вярва, че опитът трябва да се предава, а мечтите на младите да се насърчават. Това е идеята на инициативата.

Част от журито е водещата на Новините ON AIR Лилия Мустакова, която ще оцени журналистическите заложби на участниците в конкурса – ученици между 9-и и 12-и клас. Тя и организаторът на проекта Десислава Василева разказаха за проекта в "България сутрин".

"Конкурсът се развива много в мащабите си и в общините, които добавяме. Започнахме с шест, а сега вече са 11. 121 деца се включиха в тазгодишното издание, имаше 300 материала и над 120 публикувани", посочи Василева. 

Тя поясни, че темата, по която са писали участниците, е "Пътят към дома". 

"В конкурса имаше няколко задачи. На мен ми направи най-голямо впечатление първата - есе на споменатата тема. Видях изключително много талант за писане, креативност и много любов към дома", сподели водещата на Новините ON AIR. 

Организаторът на проекта обяви и другите участници в журито - Евелина Павлова, Миролюба Бенатова, Доника Ризова, Емил Спахийски, които обучават учениците. 

Тя посочи, че е много важна обратната връзка на професионалистите към децата, на които те са ментори. 

По думите ѝ конкурсът променя съдби, тъй като благодарение на него много от учениците разбират, че искат да се занимават с журналистика. 

Според Лилия социалните мрежи днес предоставят много повече информация от преди и това кара младежите да погледнат по-дълбоко в тази информация и да видят какво могат да направят с нея.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК