Ученици избраха репортера от Bulgaria ON AIR Благой Цицелков да бъде техен ментор по програмата „Журналисти в училище“

В рамките на инициативата се провеждат училищни кампании срещу фалшивите новини

15.05.2019 | 10:21
Ученици избраха репортера от Bulgaria ON AIR Благой Цицелков да бъде техен ментор по програмата „Журналисти в училище“

За шести пореден път инициативата на Фонд „Валя Крушкина“ -  „Журналисти в училище“, среща журналисти и ученици в обща мисия срещу фалшивите новини. В тазгодишното издание на кампанията журналистът от Bulgaria ON AIR Благой Цицелков ще бъде ментор на деца от няколко училища в страната. Учениците сами направиха избор кой журналист, свързан с наградите „Валя Крушкина – журналистика за хората“, да поканят в своето училище. Цицелков е носител на наградата в категория “Млад журналист” за 2014 г., а през декември 2018 г. отново бе отличен в конкурса.

В рамките на кампанията Благой Цицелков ще се включи в четири срещи с ученици. Първата от тях ще се проведе на 16 май в столичната Професионална гимназия по електротехника и ще разкрие на децата какво представлява журналистическата професия. На 17 май в 51-во училище темата ще бъде „От скрина на баба“, като част от учениците ще направят ревю с носии, а други ще обяснят геометричните символи в облеклата, характерни за различните райони. На 20 май част от учениците ще имат възможността от първа ръка да разберат какво е да упражняваш професията, като посетят нюзрума и студиото на телевизия Bulgaria ON AIR . Освен това, децата ще могат да заснемат и свой репортаж. Последните две срещи с участието на Благой ще се проведат през юни в Стара Загора и Карлово и ще са посветени на това какво е да бъдеш журналист.

„Журналисти в училище“ се организира в рамките на Фонд „Валя Крушкина“, учреден при Фондация „Работилница за граждански инициативи“ през 2012 г. Инициативата цели да повиши медийната грамотност сред подрастващите, да ги стимулира да бъдат активни граждани и да допринесе за тяхното кариерно ориентиране. До момента в срещите са взели участие близо 7000 ученици от цялата страна.