България сутрин

От 06,30 до 9,30

Водещи:

Гергана Венкова и Златимир Йочев

Изпълнителен продуцент:
Деница Нейчева

Продуцент:
Ралица Пътникова

Марионетната пиеса "Дъщерята на самурая" пренася зрителите в Япония

Наследникът на династията "Такеда" е учил куклено изкуство у нас
Публикувана: От:

Още по темата

 

Марионетната пиеса "Дъщерята на самурая" пренася родната публика в Япония. Постановката се играе в театър "Сълза и смях", като следващото представление е насрочено за 16 май.

В "България сутрин" режисьорът Любомира Костова обясни, че марионетния театър "Такеда", чиято е оригиналната версия на пиесата е с дългогодишни традиции в Япония. Тя също така добави, че наследникът на династията Сенджо Такеда е учил куклено изкуство у нас. 

"Такеда" е марионетен театър с дългогодишна традиция в Япония. Неговият последен наследник е Сенджо Такеда. Той е учил 7 години при своя учител, за да получи името "Такеда", което означава, че той е единственият в света, който може да продължи тази традиция. След това той избира да дойде в България да учи още се кукленото изкуство", разказа Костова.

Актрисата Димитра Попова пък разясни, че куклите са изключително трудни за контролиране, тъй като конците им са над 2 метра дълги. 

"Традиционните марионетки са с много дълги конци - над 2 метра.Те много наподобяват истински хора. За първи път се сблъскахме с такива кукли. Те са ръчно изработени. Няколко месеца репетирахме, тъй като те имат над 20 конеца", сподели Попова пред Bulgaria ON AIR

Композиторът на музиката Мария Михайлова пък допълни, че ѝ е отнело доста време, доокато успее да адаптира японската музика за марионетен театър за европейска публика

"Отне ни известно време да проучим музиката за марионетния театър, за да можем да я направим приятна за слушане от европейските зрители. Аз съм добавила още няколко музикални инструмента, тъй като оригиналната музика е със само един инструмент. "Дъщерята на самурая" е предназначена за зрители от всички възрасти", каза Михайлова.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Коментари ( 0 )