България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Поскъпването на храните няма да е шоково, заявиха специалисти

Държавата трябва да създаде конкурентоспособна среда, изтъкна Марияна Кукушева, заедно със Симеон Присадашки

28.01.2019 | 08:30 Редактор: Иван Берберов
Поскъпването на храните няма да е шоково, заявиха специалисти

В първия месец от новата година цените на основните хранителни продукти се увеличиха. Показва го и анализът на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Според него бележим ръст от 2% само за изминалата седмица. С 20 ст. се е увеличила цената на кравето сирене на едро, с 10 ст. тази на кравето масло. Увеличение има и при зеленчуците. 

Според данните в някои градове са се увеличили цените на брашното, пилешкото месо и яйцата с около 10-15 стотинки. Всичко това не е изненада на фона на по-високите цени на тока и водата.

"Цената на хляба е производна на цената на суровините и труда. В България цените на всички продукти, участващи на пазара, се определят по конкурентни закони. Държавата има една единствена роля – да създаде конкурентоспособна среда. Тя трябва да регламентира контрола на качеството. С развитието на икономиката трябва да се покачват и заплатите на хората. Не можем да говорим за шоково поскъпване на хранителните продукти", обясни Марияна Кукушева от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. 

Тя подчерта в студиото на "България сутрин", че цената на хляба никога не е била въпрос на спекула. За нея дори да се коментира това е въпрос на политически демагогии, които не са коректни към потребителите.

"Цените се определят спрямо търсенето и предлагането. Има големи количества млечни продукти на пазара. Няма условия за покачване на цените на млечните продукти засега. Най-големият проблем в нашия сектор е цената на суровото мляко. Влезе наредба, която дава много по-големи пълномощия на държавата да следи за качеството на млечните продукти на пазара. Вървим напред. Дано държавата да си върши работата", коментира Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите пред Bulgaria ON AIR. 

Харесайте Facebook страницата ни за повече новини ТУК