България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще си вкара ли автогол Борисов, ако отстъпи от оставките на министрите си?

Ако премиерът върне Нанков, Московски и Радев, обществото няма да е доволно, смятат доц. Петър Чолаков и Любомир Аламанов

07.09.2018 | 08:58 Редактор: Велислав Филипов
Ще си вкара ли автогол Борисов, ако отстъпи от оставките на министрите си?

Николай Нанков, министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка, все пак ще остане на поста си. Това потвърдиха високопоставени източници от Министерски съвет и близки до политическите кабинети на ГЕРБ и Обединени патриоти.

Лично премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обаче е забранил на своите да коментират оставките на тримата министри, признаха депутати от управляващото мнозинство.

Ще си вкара ли автогол премиерът Борисов, ако се откаже от оставките на министрите в кабинета?

Според социолога доц. Петър Чолаков премиерът и друг път се е отказвал от подадени вече оставки, но точно в този момент ако Борисов даде една назад, това ще бъде голяма вреда за кабинета.

"Оставките навсякъде означават, че "архитектът" на правителството не си е свършил работата. Тук пък става дума за ключови министерства. Загубата на човешки живот катализира това решение на премиера. Въпреки това проблемите няма да бъдат решени", категоричен е Чолаков в "България сутрин".

По думите на Любомир Аламанов - PR експерт в Център за анализ и кризисни ситуации, определено Борисов няма да изглежда добре в очите на обществото, ако оттегли оставките и върне министрите.

"Проблемът не е толкова вътрешното напрежение, а че институциите рухнаха. Не трябва властта да е толкова подвластна на партийни желания. Не може да се слага човек да отговаря за определено нещо, само защото е подаден от политическа квота. Тази година беше пълна с всякакви грешки, които започнаха да избиват", уточни още експертът пред Bulgaria ON AIR.