България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Напрежение по оста София-Скопие. Радев говори, Борисов говори, говори и политологът

Първан Симеонов: Държавните ни мъже ходят по въжето без да падат

15.06.2018 | 09:10 Редактор: Тодор Петров
Напрежение по оста София-Скопие. Радев говори, Борисов говори, говори и политологът

Напрежението между македонския президент и премиер се пренесе и върху българските им колеги Румен Радев и Бойко Борисов. Политологът Първан Симеонов посочи, че е разбираема позицията на Борисов да откаже да се срещне с държавния глава Георге Иванов в София, на фона на това, което по-рано той е направил по отношение на Зоран Заев.

Припомняме, че Иванов изгони Заев от кабинета си, след като македонският премиер договори ново име на страната с гръцкия си колега Алексис Ципрас. Според изпълнителния директор на "Галъп интернешънъл", Борисов показва недвусмислена подкрепа в действията на Зоран Заев. 

"Чест прави на Радев, че не прекали в отговора, не реагира прекомерно. Двамата ни основни държавни мъже ходят по въжето все още без да падат", посочи Симеонов пред Bulgaria ON AIR

Той е на мнение, че е наивно да смятаме, че позицията на българското правителство е особено автономна. Западните ни партньори искат да вземат Македония в НАТО, а източните ни приятели не искат това да се случва, отбеляза политологът. 

По думите му работата на българския политически елит е да осъществи столетно чаканото сближаване с Македония, което според него не се случва засега. Българското общество е станало безразлично към отношенията ни с Македония, смята Първан Симеонов.

"Няма страхотна заплаха за това правителство, има обаче човешки проблеми. Дали на Валери Симеонов ще му издържат нервите, дали на самия Борисов ще му издържат... Логиката сочи, че това правителство би трябвало да се задържи", коментира още политологът в "България сутрин".

Той изрази съмнение, че поредният вот на недоверие на БСП ще бъде успешен, но отчете, че опозицията прави това, което трябва. Първан Симеонов подозира, че кабинетът ще се сплоти от този вот на недоверие и двете страни ще има какво да спечелят.

Вижте видеото с целия разговор.