Борисов отряза македонския президент за срещата в София

Не искаме да се намесваме във вътрешните работи на нашата съседна държава, съобщиха от Министерския съвет

14.06.2018 | 13:02 Редактор: Велислав Филипов
Борисов отряза македонския президент за срещата в София

Премиерът Бойко Борисов отказа предвидената среща с македонския президент Георге Иванов, която беше насрочена за утре, съобщиха от Министерския съвет. Иванов е на визита в България по покана на президента Румен Радев.съобщиха от Министерския съвет.

"Не искаме да се намесваме във вътрешните работи на нашата съседна държава. Нашата позиция е принципна и е ясна, както и на цялата международна общност. Ясна е и позицията на президента на Македония.

Българското правителство не вижда смисъл да бъде използвано във вътрешнополитическите дебати в Скопие. Ключова за бъдещето развитие на нашата съседна държава е интеграцията в ЕС и НАТО и тя не бива да бъде поставяна под въпрос", пишат от правителствения пресцентър.

Срещата между Георге Иванов и Румен Радев продължи повече от предвиденото, а самата пресконференция се забави повече от половин час.

Визитата му у нас идва на фона на грандиозния скандал, който се развихри при съседката ни. Вчера стана ясно, че президентът Георге Иванов отказва да подпише бъдещия договор за името на Македония, което преди два дни беше договорено официално между правителствата в Скопие и Атина - "Република Северна Македония".

Вчерашната му среща с премиера Зоран Заев и външния министър Никола Димитров протече скоростно - само за 120 секунди.

На нея двамата трябваше да информират президента за постигнатото споразумение, но държавният глава отказал да изслуша Заев и Димитров. След срещата в остро обръщение към нацията Георге Иванов беше категоричен, че няма да подкрепи споразумението и го нарече вредно. 

Според Иванов всичко, което е свято за Македония, е погазено, а ЕС и НАТО не могат да бъдат алиби за лошия договор. Иванов по-рано на няколко пъти заяви, че няма да приеме промяна на конституцията заради промяна на конституционното име на страната.