България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Български деца се учат на майсторство от американски балет

Повече за танцовите уроци от преподавателя Петър Илиев и хореографа Николина Карагеоргиева

27.03.2018 | 09:56 Редактор: Тодор Петров
Български деца се учат на майсторство от американски балет

Една седмица танцови уроци в 4 стила и под ръководството на утвърдени американски преподаватели. Те ще разкрият майсторството си пред български танцьори, а най-талантливите деца ще получат стипендии, чрез които ще могат да се докоснат до изкуството в САЩ в някои от най-елитните училища.

"В Българя вече пристигна първият педагог от Канзас. Работилницата провокира нашите танцьори, дава им възжмоност да се сблъскат със звезди и ги изкарва извън рамките", посочи преподавателят и артистичен директор на фондация "Танцово изкуство Илиев" Петър Илиев.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че трябва да танцуваме повече, че танцът е в българската култура, трябва да използваме тази традиция и да не се срамуваме от това.

Хореографът Николина Карагеоргиева е една от първите участнички в танцовата работилница, чието 11-о издание предстои. На 7 и 9 април ще се проведат два концерта в София с участието на американски танцьори.

"Възрастта няма значение. Работим много интензивно и в края на седмицата представяме спектакъл", каза още Петър Илиев.

"Нашите деца горят за сцена и да покажат какво могат. Петър докарва друг стил в балета, който е силно развит в Америка. Дава на професионалния танцьор по-голям окръг от знания. Танцьорът трябва да бъде универсален и да играе каквото му зададе хореографът", коментира Николина Карагеоргиева в "България сутрин".

Вижте повече във видеото!