България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

От двата края на въжето: Промени в закона за самоотбрана са/ не са неизбежни

Николай Хаджигенов и Александър Сиди защитават противоположните си гледни точки пред Bulgaria ON AIR

12.03.2018 | 09:28 Редактор: Жанета Нейкова
От двата края на въжето: Промени в закона за самоотбрана са/ не са неизбежни

Неизбежни ли са промените в закона, касаещи неизбежната самоотбрана?

С пълна сила се клатушкат емоциите на част от обществото, което е все по-гневно от ширещата се битова престъпност от една страна, а от другата стои разумът на юристи, които вярват, че текстовете в Наказателния кодекс са добри и общественото мнение не е мерило за истината.

Адвокат Николай Хаджигенов бе категоричен, че поправки в закона за самоотбраната не трябва да има и коментира настояването на "Обединените патриоти" за реформа в нормативния акт. 

"Политиката на ОБ е като Детска градина "Малина" - единият вицепремиер си играе на войници, другият на ченгета, третият на законодател. Най-големият проблем в случая е, че Патриотите са писател, а не читател", коментира в "България сутрин" Хаджигенов.

Темата е предизвикана от последния случай, в който смъртта си намери човек с 9 присъди за кражби, тръгнал да обира отново. Куршуми от пловдивски лекар обаче го спряха.

"Не конкретният случай е причината за желанието ни за промяна в законодателството, касаещо неизбежната отбрана. Това е част от нашата управленска програма", отсече депутатът и представител на "ВМРО-Обединени патриоти" Александър Сиди.

Пред Bulgaria ON AIR той обясни, че след обстоятелството в Пловдив е станало ясно, че хората искат да имат възможност да се защитават, когато някой влезе в дома им с цел да ги обере и да застраши живота им, но действащото сега законодателство им оставя притеснения.

"Хубаво е човек да чете, после да пише. Текущият закон за опасните средства дава възможност на всички граждани да имат оръжие. Пречката е корумпираното и неграмотно МВР", беше отговорът на адвокат Хаджигенов.

Той продължи, че в България има над 300 хил. единици оръжия, на което Александър Сиди го контрира с "явно четем различни статистики", като визира "незаконното такова, което притежават в Родопите".