България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Страната в трескаво очакване: Ще освободят ли д-р Иван Димитров?

Нови протести в защита на лекаря, близките на убития Жоро Плъха искат възмездие

06.03.2018 | 08:36 Редактор: Тодор Петров
Страната в трескаво очакване: Ще освободят ли д-р Иван Димитров?

Изтича 72-часовата мярка за неотклонение на задържания пловдивски лекар Иван Димитров, който застреля Жоро Джевизов-Плъха, влязъл в дома му с взлом посред нощ.

Вчера се проведоха протести в защита на д-р Димитров в Пловдив, София и други градове. Към недоволните граждани се присъединиха таксиметрови шофьори и привърженици на двата големи футболни клуба в Пловдив - "Ботев" и "Локомотив".

Фенът на "Локомотив" (Пловдив) Никола Спасов изрази надеждите си пред репортер на Bulgaria ON AIR, че днес в 17:30 ч. на д-р Димитров ще му бъде позволено да се прибере при семейството си. Той поиска подробностите по случая да бъдат представени на обществото, за да не бъде то поляризирано, както и да се обясни защо "изпечени рецидивисти влизат в нашите домове".

"В момента тече циганизация на държавата. Докато се крием зад думи като ромско асоцииране ние ставаме малцинство. Няма такова нещо като превишаване на неизбежна самоотбраната. Нека не си заряваме главата в пясъка", каза той.

Пловдивчанка, която познава и също застава зад д-р Димитров призна, че не се чувства в безопасност в града, а нейният син е бил нападан и обиран два пъти на улицата. Тя настоя, че протестните действия няма да спрат, докато не бъде променен законът.

В квартал "Столипиново" пък близките на убития Жоро Джевизов-Плъха заподозряха, че е възможно политически интереси да стоят зад протестите в защита на д-р Иван Димитров. Според тях лекарят е стрелял с незаконно оръжие.

"Признавам - брат ми е лежал в затвора 4-5 пъти за кражби. Но не вярвам, че той е влязъл в дома на доктора. Много медии му казват крадеца, Плъха... много го нападат. Докторът трябва да си получи заслуженото, все пак има убит човек. Умишлено го е убил, затова се е крил", каза братът на убития Жоро Джевизов - Илия в "България сутрин".

Близък на почерненото семейство отправи молба към "държавните институции да си гледат работата" и изрази притеснение от изказването на евродепутата Ангел Джамбазки, който по думите му призовава за незабавното освобождаване на един убиец. 

Недоволните роми отправиха молба към главния прокурор да бъде спрян натискът, който според тях се оказва над МВР и прокуратурата. По думите им разпалването на огъня трябва да бъде спряно навреме и конфликтът да не бъде прехвърлян от болната на здравата глава, пораждайки етнически проблем.

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)