София и Пловдив заедно на протест в защита на д-р Димитров

Демонстрантите настояват за освобождаването на лекаря и промяна на закона

05.03.2018 | 18:27 Редактор: Ивайло Николов
София и Пловдив заедно на протест в защита на д-р Димитров

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)

Пореден ден на протести в София и Пловдив в защита на д-р Димитров, който беше арестуван, след като уби Жоро Джевизов-Плъха, който влезе в дома му с взлом посред нощ в края на миналата седмица.

В Пловдив протестът започна по обяд пред сградата на второ РПУ, а оттам хората се отправиха на шествие към сградата на прокуратурата.

Близки, приятели и възмутени граждани, които се включиха в протеста, искаха да попитат с какви мотиви вече 48 часа д-р Димитров продължава да бъде в ареста.

Към недоволните граждани се присъединиха таксиметрови шофьори и симпатизанти на двата големи пловдивски футболни отбора "Ботев" и "Локомотив". 

В София протестът, организиран в социалните мрежи от мото клан "Велика България" приключи около 18:30ч. Събралите се хора блокираха кръстовището пред Съдебната палата в столицата и поискаха при тях да дойде главният прокурор Сотир Цацаров, който да нареди освобождаването на д-р Димитров. 

Според събралите се хора всеки на негово място би направил същото. Именно заради това гражданите са организирали и подписка, в която до началото на днешния ден имаше над 11 хиляди подписа.

С нея те искат случаи като този да бъдат разглеждани като такива, в които човек се отбранява.

Протестиращите направиха шествие по бул. "Витоша", след това се завърнаха пред Съдебната палата и изразиха желанието си д-р Димитров да бъде освободен.

По случая е назначена ДНК експертиза, а също тройно съдебно-медицинска и химическа експертиза, която трябва да установи дали по ръцете на д-р Иван Димитров има барут. 

Въпросът, който ще реши до голяма степен изхода на този случай обаче, е дали смъртта на Жоро Плъха е настъпила в апартамента или е стреляно по него извън жилището. 

Утре изтичат 72-та часа за предварително задържане и държавното обвинение трябва да се произнесе дали ще поиска постоянно задържане за д-р Димитров или ще го пусне на свобода.