България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Убийство с много неизвестни... Адвокат: Необходима е промяна в прокуратурата и МВР!

Николай Хаджигенов и Стефан Ташев коментираха убийството в Пловдив

05.03.2018 | 09:45 Редактор: Жанета Нейкова
Убийство с много неизвестни... Адвокат: Необходима е промяна в прокуратурата и МВР!

Убийство с много неизвестни. 

Приятели, граждани и колеги лекари се събраха на протест пред сградата на полицията в Пловдив през изминалия ден, за да поискат освобождаването доктор Иван Димитров. 

Той беше задържан за 72 часа по обвинение за убийство, след като е произвел изстрел, довел до смъртта на крадец, който влиза в дома му.

Според протестиращите Димитров е направил това, което всеки би сторил, ако се почувства заплашен за своя живот.

40-годишният Георги Джевизов - Жоро Плъха от "Столипиново" беше открит мъртъв върху капак на кола в Пловдив. След прегледани записи на охранителни камери се допуска, че убитият преди това опитал да открадне кола.

В студиото на "България сутрин" на масата бе поставен спорният въпрос "Има ли необходимост от промяна в Наказателния кодекс, касаещ тази неизбежна отбрана?"

"Текстът в закона е перфектен, няма смисъл от нормативна промяна. Такава трябва на "болните места" - прокуратурата и полицията", отговори адвокат Николай Хаджигенов.

По думите му практиката по самозащитата е "изключително недъгава".

"Бих бил предпазлив с крайните констатации в тази ситуация, защото тя има твърде много неизвестни. Както стана ясно, това не е идеалният вариант са самозащита", допълни той.

Адвокатът изброи някои от спорните моменти в целия случай, като започна от това, че трима души се бият в малко затворено пространство през нощта, има изстрел, а никой нищо не чува.

"Ден по-късно намираме труп на десетки метри извън дома. Всеки е нападнат в къщата си и се е защитил. В чистия вид на самозащита, първата работа след това е да се позвъни на спешния телефон 112", отсече Николай Хаджигенов.

И допълни: "Прокуратурата мълчи както обикновено, когато няма поръчка за изпълнение".

С думите му се съгласи и другият гост на Bulgaria ON AIR криминалният журналист Стефан Ташев.

Той отбеляза, че остава неясно какво е оръжието, с което е стреляно и дали убийството наистина е извършено в жилището, в което се посочва.

"Много е трудно да се докаже, че този човек е убит при самозащита", заключи Ташев.