България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Законодателството не бивало да се пипа поради отделни случаи

Няма нужда от разширяване на неизбежната отбрана, категоричен е Роман Василев

09.03.2018 | 08:48 Редактор: Иван Берберов
Законодателството не бивало да се пипа поради отделни случаи

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите на правосъдието и вътрешните работи Цецка Цачева и Валентин Радев текстовете в Наказателния кодекс, касаещи неизбежната отбрана, да бъдат прецизирани. 

Припомняме, че искането на министър-председателя идва след разразилия се казус от последните дни в Пловдив, където лекар простреля смъртоносно мъж, който се опитвал да обере гаража му. 

След случая последва и лавинообразна обществена реакция с протести както в Пловдив, така и в София за освобождаването на д-р Иван Димитров и за законодателни промени.

"Не може от отделен случай да се търси промяна в основен наказателен закон. Трябва да погледнем нещата в правен, социален и политически аспект. Малко държави в Европа имат такъв член 12, както ние. Прокуратурата не може да бъде орган, който да се занимава с управление на кризи, като реакцията на хората. 

Не беше нормално някои от медиите да обвиняват прокуратурата в мълчание. Не трябва едно гражданско недоволство да минава на политическа вълна" обясни бившият зам.-градски прокурор на София Роман Василев. 

Юристът в студиото на "България сутрин" посочи, че при евентуална промяната на законодателството трябва да се търси баланс между практиката, народопсихологията и опита.

"Не мога да се съглася институтът на неизбежната отбрана да бъде разширен до такава степен, каквато се предлага. Така всеки ще се сдобие с оръжие и ще го използва къде правомерно, къде неправомерно. Българското законодателство не бива да се пипа поради отделни случаи", подчерта гостът пред Bulgaria ON AIR.