България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Родители със сигнал: Деца се приемат по "втория начин" в детски градини

Всеки знае къде-какви пари трябва да бъдат дадени, че малчуганът да влезе безпроблемно, твърдят майки

31.01.2018 | 08:41 Редактор: Велислав Филипов
Родители със сигнал: Деца се приемат по

Как се приемат деца в детските градини в столицата? Родители направиха скандални разкрития по този казус във Facebook. По думите им са извършени редица нарушения при приема в детска градина "Звънче" №2 в район "Триадица". 

Очаква се днес Националният инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система, които са събрали подадените сигнали, заедно с родители да внесат жалба до дирекция "Образование" към Столичната община.

Според Васил Николов от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система до тях са подадени десетки сигнали от учители и родители за нарушения при приема на деца в детска градина "Звънче".

"Главното нарушение е в разминаването на броя на приетите деца през публичната система и реалната бройка на самите групи. В една група за 30 деца изведнъж се оказва, че всъщност са 40. Освен приема по общ ред се приемат още 10 деца по "втория начин" чрез различни способи", уточни Николов в "България сутрин".

По думите му на места се използва фалшиво медицинско свидетелство, че детето е с хронично заболяване и то реално влиза без проблем.

"Има деца, които имат хронично заболяване, освен това живеят срещу детската градина и пак не могат да влязат, защото не могат да си позволят "дарението". Сумата варира обикновено от 2 до 5 000 лв.", допълни още той.

Родители на деца са категорични, че начинът едно дете да влезе по "втория начин" вече е добре познат на всички родители в столицата.

"От всички се знае къде-какви пари трябва да бъдат дадат, че детето им да влезе безпроблемно. Проблем с приема на деца с хронични заболявания също е много голям. Те не минават през системата и не се знае на какъв принцип влизат", обобщиха родителите пред Bulgaria ON AIR.

Те са на мнение, че трябва непременно да се направят необходимите проверки, а кандидатстването и приемът да са точно категоризирани, за да няма злоупотреби.

Вижте още: