България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бюджетът на училището вече ще зависи и от образованието на родителите

Повече средства ще отиват за тези, в които се обучават деца на хора с ниско такова

24.01.2018 | 09:46 Редактор: Василена Василева
Бюджетът на училището вече ще зависи и от образованието на родителите

Училищата, в които се обучават деца на родители с ниско образование, ще получават повече пари от бюджета. Средствата ще могат да се използват за увеличение на заплатите на персонала или за бонуси към възнагражденията.

Също така те може да отиват и за преподавателите, които са включени в екипите за връщане на отпаднали ученици в клас, за заплата на социален работник, на помощник на учителя в проблемните паралелки, или за допълнителни часове по български, ако за голям процент от децата този език не е майчин.

Целта е по този начин преподавателите да бъдат по-мотивирани да работят с тези деца и да се направи опит да се намали броят на отпадащите ученици.

"Добрата икономическа база винаги е предпоставка за по-качествена услуга, по-качествено образование или по-качествено здравеопазване. Не винаги обаче това се отнася за грамотността", посочи в студиото на "България сутрин" журналистът Нора Стоичкова.

Тя допълни още, че по този начин ще бъдат разрешени някои материални проблеми, но имайки предвид факта, че обазователната система в България е недофинансирана, насочвайки средства към места, които имат нужда, на практика ще се финансира образование там, където дори няма база то да разцъфти и да се развие.

"Тези, които имат нужда от обгрижване са децата на родителите, които имат достатъчно висок образователен ценз, защото много често, грижейки се за всякакви малцинства, ние изпускаме главното - масата от децата, които учат в училища в окаяно състояние", категорична беше Нора Стоичкова.

Пред Bulgaria ON AIR журналистът Мирослава Кортенска пък уточни, че в страната ни твърде голяма част от децата не посещават училище и след положени огромни усилия само 20 хил. от тях са били върнати.

"На фона на огромната неграмотност и социалната бедност, тези мерките ще спомогнат за нормализирането на образователната ни среда. Няма как да има образовани хора, ако средата е неграмотна", каза още Мирослава Кортенска.

Промените в наредбата за финансиране на училищата и детските градини предвиждат повече средства да има и за училищата в отдалечени общини в региони като Северозапада, Родопите, Странджа-Сакар, както и за такива в малки погранични райони.