България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Журналисти: Не, България не е задникът на Европа!

Мария Стоянова и Петър Пунчев коментираха пред Bulgaria ON AIR скандалната статия за страната ни, публикувана в германски медии

01.12.2017 | 09:51 Редактор: Тодор Петров
Журналисти: Не, България не е задникът на Европа!

Германската журналистка Барбара Йортел написа в статия за "Тагесцайтунг", че заради ниските доходи, корупцията и изтичането на мозъци, България оглавява класацията на най-бедните страни в ЕС. Тя дори се съгласява с твърдението, че страната ни е "задникът на Европа". По-късно и "Дойче веле" публикува  материала с известни съкращения.

"Ако трябва да възприемаме материали като този като критика, това не е в наша полза. Трябва да го използваме като криво огледало, в което да се погледнем", посочи журналистът Мария Стоянова пред Bulgaria ON AIR.

Тепърва за България ще има много статии заради започващото председателство на ЕС, подчерта тя. И тези статии ще си приличат като две капи вода, отбеляза от своя страна журналистът Петър Пунчев.

"Не бива да се обръща сериозно внимание на подобни публикации. България е част от Европа, България е Европа. Голяма част от написаните в статията неща са истина", коментира той в "България сутрин"

И добави: Всички знаем, че корупцията съществува, но кой прави тази корупция - ние българите! Крайно време е да станем по-непримирими към това, което ни поставя в лоша светлина навън. 

Той бе категоричен, че страната ни е направила огромен прогрес след приемането си в ЕС. По думите му България е силно прогресираща, макар и по свой болезнен и странен начин. 

Мария Стоянова добави, че и до ден днешен продължават съмненията действително ли с основание България и Румъния бяха приети в ЕС. Тя припомни, че имаше реална опасност именно Германия да наложи вето върху присъединяването на страната ни към Съюза.

"Сега се дразним, че пишат нещо лошо за нас. 10 години по-късно не се налага страната ни да организира пътувания, а журналистите сами идват", каза още тя.

 


2
0 rate up comment rate down comment 0
Gancho_Dimov
преди 6 години
Въобще не се учудвам на тези писания.Нали на България и предстои Председателството на Съюза. Кал ще хвърлят,докато изтече мандата. Аз обаче се учудвам, защо не пишат за положението в бившата ГДР., ами са се захванали с БГ-то . Дали не си мислят,че ние забравихме как ФРГ прилапа ГДР и как при соца всичко най-най изпращахме за ГДР а и до сега не са ни са се издължили. А пък и аз съм чел и нежеланите репортажи на Гюнтер Валраф за Германия а не само рекламните брошури. А и никак не се възхищавам на германските пенсионери които се преселват от Германия в БГ-то. Те казват ,че : -в Германия все по-трудно се живее.А колкото до това дали БГ-то е *** или предника на Европа , бъдещето , а не те ще кажат. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Stanislav_Dimitrov
преди 6 години
Аз не си спомням Дойче Веле да е написало нещо позитивно за България, следя ги редовно. Живял съм в Германия и мога да кажа, че и там има доста хора, които трудно биха имали собствено жилище, кола и последен модел смартфон като тук в България. Така че смятам, че доста неща са преувеличени. Сигнализирай за неуместен коментар