България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Саудитска Арабия разчита на нас за Балканите, обяви Георг Георгиев

Взаимоотношенията ни ще бъдат разширени, категоричен бе зам.-министърът на външните работи

01.12.2017 | 09:38 Редактор: Василена Василева
Саудитска Арабия разчита на нас за Балканите, обяви Георг Георгиев

Визитата на Борисов в Саудитска Арабия е историческа. Това е една положителна развръзка в отношенията на България с тази страна. Самият факт, че премиерът ни бе посрещнат с най-високите държавни почести показва, че те разчитат на потенциала на страната ни и като геополитически, и като геостратегически партньор на Балканите, посочи пред Bulgaria ON AIR зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

"Със сигурност председателството ни на Съвета на ЕС поставя България под светлината на прожекторите, но това не е единствената причина за тази визита. Взаимоотношенията ни ще бъдат разширени в много направления, след месец предстои откриване на българско посолство в Саудитска Арабия, което допълнително ще засили връзката между двете страни", допълни още той.

Относно отказания достъп от страна на Иран до въздушното си пространство на българския правителствен самолет, Георгиев уточни, че е ставало въпрос единствено за техническо недоразумение, което своевременно е било разрешено. 

Зам.-министърът на външните работи коментира още падането на визите за Канада. Днес в 16:00 ч. наше време българите и румънците вече ще имат право да пътуват само с електронно разрешение (еТА).

Двете държави бяха последните, на чиито граждани се налагаше да получават визи, за да посетят Канада. А до отмяната на ограниченията се стигна, след като Европейската комисия заяви, че при това положение безвизовият режим за канадски граждани трябва да бъде отменен.

"Пътуването без виза обаче не позволява работа и обучение там, а само бизнес пътувания, туризъм и посещение на роднини", отбеляза Георг Георгиев.