В Саудитска Арабия: Борисов се включи в танцa със саби "арда"

Страната ни ще открие посолство в Рияд в най-скоро време, категорична е Екатерина Захариева

30.11.2017 | 12:17 Редактор: Велислав Филипов
В Саудитска Арабия: Борисов се включи в танцa със саби

Премиерът Бойко Борисов и Симеон Сакскобургготски бяха поканени по време на официалната вечеря в двореца на създателя на саудитската държава Абдулазис ал Сауд от принц Султан бин Сауд да се включат в традиционния танц арда, изпълняващ се със саби. 

Танцът със саби не е просто саудитски фолклор, а е нещо повече от ритуал в Саудитска Арабия. Това е танц на войната и на победата. Ритуалът е извършван навремето преди влизането в битка от мъжете на Недж - централната част на днешна Саудитска Арабия, оттам, откъдето произлиза кралската династия. "Арда" символизира обета, даван от войниците на своя крал и своето отечество.

Поканата от страна на саудитските монаси и принцове не е случайна и не всеки бива поканен да изпълни този ритуал заедно с тях - особено чужд държавник.

Страната ни ще открие посолство в Рияд в скоро време. Държавата ни няма дипломатическа мисия в ислямската република, въпреки че Саудитска Арабия е един от лидерите в района. По думите на Екатерина Захариева все още държавата ни преговаря с други посолства, за да се добие имот в столицата Риян.

Българската делегация продължава историческото си посещение и днес. След инцидента с отказа на Иран да допусне правителствения самолет на отиване към Саудитска Арабия, изниква въпросът – как ще се върне българската делегация. 

Анализатори видяха в действията на Техеран знак на несъгласие с визитата на българския премиер в Саудитска арабия. Двете страни си оспорват лидерството в района.