България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Божидар Димитров: Пенсионирам се по собствено желание!

Пред Bulgaria ON AIR директорът на НИМ бе категоричен, че върху него не е оказван политически натиск

05.10.2017 | 09:42 Редактор: Василена Василева
Божидар Димитров: Пенсионирам се по собствено желание!

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров опроверга твърденията, че е подал молбата си за пенсиониране заради политически натиск. 

Пред Bulgaria ON AIR той бе категоричен, че желанието е изцяло негово, а не както депутатът от БСП Стоян Мирчев твърди, че решението е по настояване на ГЕРБ заради договори с роднини.

Миналата седмица Министерството на културата съобщи, че Димитров е подал заявление за прекратяване на трудовите му правоотношения, защото е придобил право на пенсия. 

"Подадох оставка, защото е време да си почина. През месец август по време на разкопки получих топлинен удар, вследствие на което прекарах известно време в болница. Там имах време да осъзная, че 72 години са доста прилична възраст, за да излезе човек в пенсия", коментира Божидар Димитров.

Той беше един от двамата кандидати да оглави музея отново. Димитров бе негов ръководител веднъж в периода 1994 - 1998 г., но бе уволнен от министър Емма Москова по настояване на президента Петър Стоянов. Завърна се на поста през 2001 г., а последният конкурс за мястото му е от 2007 г., въпреки изискването по закон такъв да има на всеки 5 години.