България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Емил Радев: България трябва да намери достойното си място в Европейския съюз

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ коментира какви са възможностите ни след заявките за "построяване" на нов ЕС след преизбирането на Меркел

25.09.2017 | 09:14 Редактор: Жанета Нейкова
Емил Радев: България трябва да намери достойното си място в Европейския съюз

България трябва да намери достойното си място в Европейския съюз. Когато Германия състави новото си правителство, тогава ще може да се намери диалог за страни като нашата, като Румъния, Хърватия, за влизането им в Шенген. Това заяви в "България сутрин" евродепутатът от ЕНП/ ГЕРБ Емил Радев.

Той даде този отговор след поставените твърдения, че след победата на Ангела Меркел пред Европейския съюз и неговите партньори стои основната задача за построяване на нов ЕС и, следователно, дойде въпросът какви са възможностите на България в този нов строеж.

"След като стоим с мониторингов механизъм, след като сме вън от Шенген, след като имаме храни със занижено качество, явно още не сме намерили истинското си място в ЕС", посочи Радев пред Bulgaria ON AIR.

Евродепутатът бе категоричен, че България е доказала, че пази добре външната европейска граница, без която Шенген не би могъл да съществува.

Емил Радев е уверен, че във всеки един момент може да влезем в Пространството, тъй като сме изпълнили условията, но всичко зависи от последната дума на Европейския съвет. 

"Българското председателство на ЕС ще тласне този процес", смята евродепутатът.

Гостът на телевизията е доволен от преизбирането на Ангела Меркел като канцлер на Германия, тъй като политиките, които Европейската народна партия (ЕНП) прилага в цяла Европа ще продължат в същия дух и ще се запази относителна стабилност.

"Това, което се случи след мигрантската криза в Германия създаде ситуация, която трудно можеше да се удържи. Въпреки нападките, Меркел намери правилния път и изведе страната от лабиринта, в който се намираше, като запази мира", заключи Емил Радев.