България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Скандал с прием в 1-ви клас стигна до прокуратурата

Родители алармират за несправедливо записване в столичното 51-во СУ "Елисавета Багряна"

06.06.2017 | 07:44 Редактор: Тодор Петров
Скандал с прием в 1-ви клас стигна до прокуратурата

Родители изпратиха жалба до прокуратурата заради начина, по който се осъществява приемът на първокласници в столичното 51-во СУ "Елисавета Багряна". Те алармираха пред Bulgaria ON AIR, че има други родители, които си вадят фалшиви бележки за настоящ или постоянен адрес в този район, за да могат да запишат децата си в училището.

"Два месеца преди записването има голяма активност от хора, които се регистрират по настоящ или постоянен адрес в нашия квартал. Бележката трябва да е от работодателя с входящ номер и мокър печат - лесна работа", сподели възмутен баща на първокласник пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Според някои от родителите проблемът е в Столичната община, тъй като миналата година е имало критерий за уседналост и проблемът не е съществувал. Желанието на хората е записването да спре до приключването на проверката по случая. 

Част от родителите се надяват да се прегледат документите и да има дисквалифицирани първокласници заради фалшиви бележки за местоживеене. Някои споделиха, че нямат резервен вариант, ако децата им не бъдат приети в това училище. 

"Нямаме нужното образование да открием фалшивите декларации. Бележките за местоживеене са издадени от общината и не можем да ги оспорим", коментираха казуса в "България сутрин" учители, които са част от приемната комисия в 51-во СУ.

Те добавиха, че сградният фонд не се е променял в последните 20 години и нямат достатъчно помещения да съберат всички деца. Учителите посочиха още, че не се е случвало да бъдат отписвани деца заради фалшиви бележки.

Цветелина Вълчева от Министерството на образованието призна, че ситуацията е изключително неприятна, а проблемът съществува и в други желани училища. 

"Един нормативен акт може да бъде тълкуван само от органа, който го е създал. Нямам идея защо са премахнали критерия за уседналостта. От Столичната община трябва да променят точките или критериите", коментира тя.