България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Правосъдие за всеки" иска зам.-главен прокурор за борба с корупцията

Когато някой трябва да разследва сам себе си - нищо не се разследва, отбеляза пред Bulgaria ON AIR адвокат Петромир Кънчев

26.02.2016 | 10:36 Редактор: Луиза Божинова

В момента сме поставени в ситуация, в която има предположения за извършени груби нарушения или престъпления, които трябва да бъдат разследвани. Но ние сме в
хипотезата, че някой трябва да разследва сам себе си.

Това каза адвокат Петромир Кънчев, представител на инициатива "Правосъдие за всеки" в предаването "Сутрешен блок" на телевизия Bulgaria ON AIR.

По думите му, когато някой трябва да разследва сам себе си - нищо не се разследва и съответно нищо не излиза наяве.

Юристът даде пример с Яневагейт, случаят със следователя Бойко Атанасов, които се разрази края на миналата седмица.

Тогава стана ясно, че той е открил нарязани документи - доказателства по делото КТБ, изхвърлени в контейнери.

Главният прокурор Сотир Цацаров обаче отхвърли тези твърдения на следователя и обяви, че документите представляват работни копия на протоколи и няма нито едно унищожено доказателство.

"Именно затова сме предложили създаване на заместник главен прокурор за борба с корупцията, който да е независим прокурор. То не е прието, но случващото се в последния месец доказва колко е необходимо да се направи. Ако това може да се случи в Румъния, може да се случи и тук", настоя той.

Мария Петрова от инициативата отрече твърденията, че е свързана с депутати, които искат да прокарат определени идеи.

"Няма никаква истина в това. Ние наистина търсим подкрепа от депутати, но тя е подкрепа след като сме внесли самата подписка. И я търсим, защото е много важно да се разгледат самите предложения в Народното събрание, вече не като комисия, не като отделни парламентарни групи, а всъщност се търси една по-широка дискусия, която да внесе една по-широка яснота за това какви са нашите идеи", казва Мария Петрова.

Протестът на инициатива "Правосъдие за всеки" тръгва в събота на обяд в 12:00 часа от Съдебната палата в София. Исканята на протестиращите са за внасянето за разглеждане на 7 предложения за съдебна реформа.

Какви са предложенията за реформи, вижте във видеото!