България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Реформата в здравеопазването можеше да приключи между Коледа и Нова година?

Това коментира проф. Николай Габровски в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

17.02.2016 | 14:04 Редактор: Ирина Георгиева
Реформата в здравеопазването можеше да приключи между Коледа и Нова година?

Реформата в здравеопазването можеше да приключи между Коледа и Нова година. И то по много прост начин - като НЗОК сключи договор за тази година само с болниците, които работят в този период. Това коментира проф. Николай Габровски, началник на Клиниката по неврохирургия в "Пирогов" в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Мога да ви уверя, че в "Пирогов" и десетки болници, натоварени с по-голямата отговорност и поток на спешността, беше батална сцена - огромен наплив от пациенти. Основният им аргумент беше, че болниците им са затворили, не работят и няма при кого да отидат", обясни проф. Габровски.

Още по темата

Не може за едни лечебни заведения условията да бъдат облекчени, за други утежнени и да са равнопоставени като финансиране, подчерта той.

"В момента има структури, които не функционират. Приличат на лечебни заведения, имат легла и апаратура, но не функционират така, както би трябвало. Така, доколкото разбирам, стремежът ще бъде подобни структури евентуално да бъдат оптимизирани и да бъдат превърнати в заведения за долекуване. Трябва да има балансирано мнение, а пътят още се търси", заяви той.

Нуждата от реформа е повече от очевидна и безспорна. 

"Има грешки, които бяха заложени в самата система и се мултиплицираха във времето. Натрупвайки се, водеха до едни негативни резултати, които няма шанс да бъдат редуцирани, преодолени и коригирани, тъй като тези грешки са системни. Напълно възможно е някои от тези грешки да не са случайни. Имаше една - дали е правено умишлено или някой се е възползвал от пролуки и недоглеждане в законодателството, които дава системата на здравеопазването. Факт е, че някои тенденции бяха трайни и правиха впечатление на всеки", коментира неврохирургът.

Проф. Габровски е доволен, че се говори за здраве, защото по този начин ще се изкристализират най-добрите пътища, по които трябва да се върви. 

"Със сигурност темата не се използва винаги морално, тъй като е много чувствителна. Тя засяга всеки. Здравето и здравеопазването са свързани с физическо оцеляване и сигурност. Може би се засягат най-важните компоненти", посочи той.

Още по темата

Националният рамков договор

Съвсем нормално и правилно е Националният рамков договор да разделя политиците, заяви експертът. Въпросът според него е да се върви към балансирано решение, което да удовлетворява всеки.

"Тази година отново е така. Има теми, които заплашват подписването му. Давам пример със Здравната карта. Има реакция от много лечебни заведения и лекарски колегии, лекарски представителства, че може би тази Здравна карта би довела до някакъв проблем и дисбаланс в конкретната област. Смятам обаче, че в преговорния процес ще се появи достатъчно разум, за да се намери верният път. Въпросът е дали ще има политическата воля, за да се тръгне по него", заяви той.

Закриването на болници е много болезнена тема. Всички хора искат да имат сигурността и да знаят, че могат да се лекуват.

"Истината е, че няма начин да имаме еднаква добра, еднакво високоспециализирана и технологично оборудвана медицинска помощ абсолютно навсякъде в страната. Никъде по света го няма. Първо, че е скъпо и на практика е невъзможно заради човешкия ресурс. В края на краищата лекарите, които имат някаква свобода на придвижване и имат предпочитания, къде да бъдат", обясни той.

Спешната помощ

Спешната помощ е нещо, което трябва да бъде добре обмислено и добре реализирано като проект, подчерта неврологът. 

"В случая, когато има планово разболяване човек може да направи избора си и проучване. Може да пропътува десетки хиляди километри, за да избере мястото за лечение. При спешен случай обаче сме изцяло в ръцете на системата и нямаме право на никакъв избор. В повечето случаи сме притиснати от времето и от мястото. Трябва да имаме добра Спешна помощ", подчерта проф. Габровски.