България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лекари се усъмниха в твърденията за източване на бюджета на НЗОК

Коментар на д-р Галинка Павлова и д-р Александър Заимов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

20.01.2016 | 16:00 Редактор: Мария Аладжова
Лекари се усъмниха в твърденията за източване на бюджета на НЗОК

"В изнесената информация, относно източване на НЗОК с данни на "пациенти - фантоми", липсва конкретика", заяви д-р Галинка Павлова - зам.-председател на Българския лекарски съюз, в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите в случая може да става въпрос както за сериозни нарушения, така и за технически пропуски, които по никакъв начин на ощетяват касата.  

"Те цитират нарушения по вид и обем, прегледи и изследвания. Преведено на прост език става въпрос за т. нар. регулативни стандарти в извънболничната помощ. Те представляват лимитиране на дейността - това са определен брой направления, с които може общопрактикуващият лекар да изпрати пациента при друг специалист за консултация. Когато изначално е сгрешена методиката и е недофинансирана системата, конкретно говорим за извънболничната помощ, разбира се, че ще има такива превишавания на правилата", поясни д-р Павлова.

Още по темата

В разговора се включи и д-р Александър Заимов от "Александровска" болница, който е и член на Столичната колегия. Той изрази съмнения относно становището на НЗОК, съгласно което именно пациентите са тези, които ощетяват бюджета."Има финансови отношения между болничните заведения и касата - пациентът е някъде встрани. Той не се интересува колко пари ще похарчи касата за него и какво ще получи той срещу това. Него това не го засяга", подчерта той. 

Специалистите обърнаха внимание, че откакто действа пряката връзка между болничните заведения и касата и пациентите се отчитат в реално време, хоспитализирането на един човек в две здравни заведения веднага се засича от системата. А това само по себе си не позволява да бъдат направени пропуски в отчитането на дадено лице, за което има данни, че се лекува едновременно в две места.

Д-р Павлова обяви и какви ще бъдат исканията на лекарския съюз относно новия рамков договор. Съгласно направените разчети, лекарите ще искат да бъде увеличен обемът на направленията, както и цените за преглед при специалист. Конкретно тя посочи - 15 млн. увеличение в бюджета за общопрактикуващите лекари, 15 млн. за извънболничната помощ, 22 млн. за направленията за изследвания и 209 млн. за ресурса на болниците.