България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Иво Иванов: Сирия ще бъде поделена и няма да съществува като единна държава

Турция, която има стабилна външна политика напоследък започна да се държи малко истерично, допълни доц. Тодоров

15.10.2015 | 11:05 Редактор: Ирина Георгиева
Иво Иванов: Сирия ще бъде поделена и няма да съществува като единна държава

Турция, която има стабилна външна политика напоследък започна да се държи малко истерично. Това коментира доц. Тодор Тодоров от СУ, преподавател по арабска философия в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му те заявиха по-открито геополитическите си интереси и започнаха да реагират по-остро, което показва, че те имат определен проект в Близкия Изток, свързан с ИД и със Сирия.

"Струва ми се, че поведението започва да е малко дебалансирано. Преди два- три дни казаха, че руските удари в Сирия, които се провеждат от около две седмици щели да доведат до още един-два милиона бежанска вълна, защото според тях някаква намеса ще предизвика катастрофични вълни, а досега си беше добре докато снабдяваше бунтовниците с оръжие." - доц. Тодоров.

Иво Иванов от Българското геополитическо дружество и журналист от TV+ обясни в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR защо Турция се обръща към България, а именно защото страната ни е най-близкият член на ЕС, с който няма големи проблеми, докато другият най-близък член, към който беше организиран експорта на бежанци - Гърция - там спорът си остава.

"Само преди дни Гърция отказа категорично дори намека на Германия да се организират общи патрули между Турция и Гърция за охрана на Егейско море. Колкото до нервността на Турция не става дума, че ще има само избори. Анкара имаше самочувствието на регионален играч в Близкия Изток, който задаваше тон. Тя беше примерът на арабския и ислямския свят в региона и изведнъж балансът се промени." - обясни Иванов.

По думите на журналиста в момента 62 държави участват в конфликта в Сирия без Русия и допълни, че това е една световна война.

"В тази световна война извендъж на границите на Турция се струпаха Великите сили и балансът става много по-сложен. Най-голямото притеснение на Турция в случая е съюзът между Русия и Иран. И обратното - съюзът, който се очертава все по-тежък колкото и американците се опитват да угодят на Турция между САЩ, Европа и кюрдите. Турция е разкъсана между този чук и наковалня и не знае как да концентрира външната си политика." - поясни Иванов.

Има и още един въпрос, посочи журналистът, а именно какво ще се случи между Сирия и Ирак.

"Както и да се развива неравенството на войната, вече имаме готов резултат - Сирия ще бъде поделена и тя няма да съществува повече като единна държава." - смята Иванов.

"Представата, че предстои някакъв сблъсък между Изтока и Запада, между исляма и християнството, както и подобни митични образи са прости и заблуждаващи. Представата за това, че тези бежанци, които нахлуват са някакви боклуци, варвари или ще ни изядат, защото те са мюсюлмани и т.н. обслужва много неприятна схема, а именно политиката на страха на внушаването на тревожност и несигурност в хората. Това обслужва едни схеми, които правят лесно манипулирано обществото на Европа, на което да се предложат всякакви проекти на фона на тези твърдения." - допълва доц. Тодоров.

Това, което реално се случва е разпадащ се свят - продукт на една дългосрочна политика особено на САЩ в региона, заяви доц. Тодоров. По думите му Европа изглежда като един оазис и остров, заобиколен от мизерия и бедност.

"Напълно естествено е да има такъв поток и хората да търсят някакъв по-добър живот. Този проблем има два пластта -  бежанската вълна и миграционният поток, който го обраства. Разбира се, че ще е трудно, но не трябва да се внушава уплах в хората." - обобщи доц. Тодоров.

Чуйте целия разговор в следващото видео: