Правителствата в ЕС ще обсъдят проблема с миграцията

Обсъдените мерки ще предложат на Турция

15.10.2015 | 09:16 Редактор: Ирина Георгиева
Правителствата в ЕС ще обсъдят проблема с миграцията

Европейските лидери ще обсъдят тази вечер мерките за успокояване на мигрантската криза в региона, които ще предложат и на Турция, пише BBC. Близо 600 000 имигранти са достигнали ЕС по море досега тази година, а най-много са пристигнали през Турция, се казва в Международната организация по миграция.

Смята се, че в Турция има около два милиона мигранти - повечето, от които бягат от войната в съседна Сирия. Лидерите на ЕС се стремят за по-тясно сътрудничество с Турция. Те искат турското правителство да подпише съвместен план за действие, който включва:

  • По-добра финансова и процедурна подкрепа за Турция, за да се справи с мигрантите;
  • ЕС да придобие разрешение от Турция, за да подпомогне при патрулирането на крайбрежието й;
  • Борба в контрабандата на хора;
  • Укрепване на операциите по екстрадиция;

В замяна на това Турция ще предприеме различни мерки, включително и предоставяне на убежище и приоритетно "отваряне на шест бежански приемни центрове, изградени със съфинансиране от ЕС".

Очаква се обаче Анкара да окаже натиск за по-бърз напредък по възможността за въвеждане на безвизов режим на пътуване на турски граждани в Шенген.

В навечерието на срещата на 15 октомври в Брюксел, председател на Съвета на ЕС Доналд Туск предупреди, че ще бъдат предоставени отстъпки, само ако Турция започне да помага за намаляването на притока на мигранти.

Очаква се германският канцлер Ангела Меркел да разговаря с Анкара на 17 октомври.

На среща на вътрешните министри от ЕС на 9 октомври беше приета декларация за подкрепа на страните извън Общността, приели най-голям брой бежанци от Близкия изток-  Турция, Йордания и Ливан, както и транзитните страни, беше приета на Конференцията на високо равнище.