ЕС поиска Русия да спре въздушните удари в Сирия

Декларация на външните министри на ЕС

12.10.2015 | 17:35
ЕС поиска Русия да спре въздушните удари в Сирия

Европейският съюз призова Русия да спре "незабавно" въздушните удари срещу умерената опозиция в Сирия и обяви, че "не може да има устойчив мир със сегашните ръководители", докато Москва защитава президента Асад. Това е записано в декларацията, приета на 12 октомври 2015 от министрите на външните работи на ЕС, публикувана на сайта на Комисията.

"Последните руски военни атаки, които не са насочени само срещу Ислямска държава и други обявени от ООН терористични групировки, както и по умерената опозиция са много тревожни и трябва незабавно да спрат. Както и нарушенията от Русия на суверенното въздушно пространство на съседните страни".

 

Още по темата

За европейците "не може да има дълготраен мир в Сирия със сегашните ръководители", се казва в декларацията, приета в Люксембург от министрите на външните работи на ЕС.

"Режимът на Асад носи най-голяма отговорност за убитите 250 000 души в конфликта и милионите, които трябваше да напуснат домовете си", пише в документа.

Декларацията на външните министри на ЕС призовава всички страни "да прекратят безогледните бомбардировки" с бомби или химическо оръжие.

"Тази военна операция рискува да продължи конфликта, да взриви политическия процес, да усложни хуманитарната ситуация и да увеличи радикализацията", смята ЕС.

"Докато кризата са засилва, все по-належащо е да се намери дълготрайно решение за прекратяване на конфликта", пише в текста.