България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Иван Ничев: Финансиране и правила са нужни в сферата на културата

Най-големият проблем на българското кино е разпространението и гледането

08.12.2014 | 12:26 Редактор: Ирина Георгиева
Проф. Иван Ничев: Финансиране и правила са нужни в сферата на културата

Финансиране и правила са нужни в сферата на културата. Това заяви проф. Иван Ничев, режисьор, член на Националния съвет за кино и преподавател в НАТФИЗ в Сутрешния блок на България Он Ер. Според Ничев финансирането на изкуство у нас е много подценено.

"Всички страни наоколо имат много по-висок процент от бюджета за култура за разлика от нас. Много е подценено финансирането - не само за кино, а и всички музи трябва да бъдат подкрепени. Това го прави много мощно цяла Европа и ние трябва да се учим от тях. Европа е осеяна от фондове, които дават пари за техните артисти." - коментира проф. Ничев

Най-големият проблем на българското кино е разпространението и гледането, отбеляза проф. Ничев.

"Българското кино в момента може да бъде гледано на две места - в кината и в телевизиите. За съжаление по кината в момента са много, много сложни. В момента фестивалите са, за да откроят нови тенденции, добри филми. Няма лошо. Чудесно. А все пак филмът се прави, за да бъде гледан от хората. Нужно е да се започне от телевизиите и от БНТ. Всички телевизии трябва да започнат да показват."- подчерта проф. Ничев.

Чуйте: