Как да превърнете старата си къща в интелигентен дом

Не е нужно да построите нова къща, за да се възползвате от интернета на електроуредите

14.06.2015 | 12:00 Редактор: Ирина Георгиева
Как да превърнете старата си къща в интелигентен дом

Да притежавате "умни" технологии у дома означава, отоплението ви да се включва точно на време, да можете да управлявате осветлението си от смартфона и съдомиялната ви да изпраща текстови съобщения. Не е нужно обаче да построите нова къща от нулата, за да се възползвате от възможностите, които интернетът на уредите ви предоставя, пише The Guardian. Въпреки това при по-старите сгради предизвикателството може да е по-голямо спрямо по-новите жилища.

Една многогодишна къща с дебели каменни стени със сигурност е много красива, но късмет с получаването на Wi-Fi сигнал във всеки един неин очарователен ъгъл. Отоплителните инсталации със сигурност може да са преимущество, но те не работят с бойлер или нагревател в 40-годишен апартамент. За помощ от в. The Guardian се обърнаха към Анди Станфорд-Кларк.

Анди Станфорд-Кларк е изследовател в IBM, развивайки кариерата си в отдела "Интернет на вещите", но в момента ще коментираме неговото хоби. Станфорд-Клард живее в отдалечена вила от XVI век, която въпреки възрастта си вероятно е най-умният дом във Великобритания.

Прозорците на къщата му имат сензори, които изпращат сигнал, ако са отворени, когато напуска дома си. Фонтанът му с рибки се пуска само след като провери какво е времето. Капанът за мишки съобщава, ако е бил задействан. Има автоматизиран нагревател за кърпи. Къщата "дори проверява" календара му в Google, така че, ако пътува или е далеч от нея, да пести енергия.

Когато Станфорд-Клард пусне съдомиялната си машина при по-висока тарифа на тока, тя му изпраща текстово съобщение, дали съдовете не могат да почакат. Той може да й отговори отново с текстово съобщение. Не е зле за стара вила със сламен покрив.

"Безжични неволи"

Когато трансформирате стара къща в интелигентен дом е по-добре да използвате безжична технология, вместо жична, съветва Станфорд-Кларк.

"Въпреки това старите къщи като моята винаги имат проблем с радио обхвата, тъй като Wi-Fi не достига до всички й ъгли, а дебелите каменни стени поглъщат сигнала. Така че би трябвало да предвидите друг начин, по който да свържете радиото. Можете да използвате mesh технология."- коментира експертът.

"Всеки сензор може да "види" другите сензори." - обяснява Станфорд-Кларк.

Технологията mesh като ZigBee или Z-Wave не само предлага добро покритие, но и устройства за безжична автоматизация и контрол тип "умен" дом. Преимуществото - използва много малко енергия. Другият плюс при ползването на подобни уреди е, че не е нужно да притежавате перфектно Wi-Fi покритие.

Анди Мак, директор на CyberHome обаче, не е съгласен с теорията за изцяло безжичен дом и смята, че е най-добре да се постави кабел на тези електроуреди, които са на фиксирано място.

При изграждане на "интелигентен" дом от нулата, датчиците и контролерите могат да се вградят в стените, но ако преоборудвате, то ще трябва да ги поставите по стените, а не в тях, коментира от своя страна Станфорд-Кларк.

Ако сте планирали ремонт, Мак предлага да обмислите как и къде да инсталирате интелигентните устройства.

"Ако ще поставяте нова мазилка, може да помислите дали искате да поставите и някой друг кабел там." - добавя Мак.

Експертът отбелязва, че "интелигентната осветителна система" може да бъдат монтирани зад ключовете на стената и така да изглежда като традиционен ключ.

"Старото отопление"

Умните електромери и отоплителните инсталации са най-популярните "умни" устройства във Великобритания, според Bergin Insight.

Съществуват адаптери, които се поставят между контакта и щепсела - те могат да включат отоплението и от разстояние. Съществува и преконфигураран режим “нощ” - автоматично намаляване на температурата през нощта. 

Автоматично пускане на отоплението в случай на по-ранно завръщане на член от семейството в дома е също едно от преимуществата в дома на Станфорд-Кларк.

"Един от компютрите ми може да реши дали да го включи или не за мен." - хвали се още Станфорд-Кларк.

При по-старите къщи е малко по-трудно, защото температурата често варира. Номерът е да монтира и интелигентен сензор, които да следи температурата отвън. "Умните" устройства не трябва да разчитат само на прогнозата за време.

"Интелигентно осветление"

Интелигентните домове могат да бъдат много прости и лесно изградени, но това означава, че и техните възможности се ограничени. Те могат да бъдат и супер умни и напълно автоматизирани - тогава обаче рискувате да са прекалено сложни.

Например лесно е да поставите интелигентно осветление в къща, независимо от нейната възраст. Купете крушка Philips hue, завийте я в контакта, изтеглете приложението и сте готови - важен е факта обаче, че една опаковка от три крушки струва около 400 лева. Ако всичко, което искате е безжично управляемо осветление, когато сте си в къщи, то това е всичко, което ви трябва.

Някога представяли ли сте си, че  можете да включите кафе машината още докато сте в леглото или телевизорът ви да се изключи, когато излезете от дома си? Или да се включва, когато се приберете? Това е възможно с уреди като  Belkin’s WeMo или D-Link’s mydlink. Тези умни устройства работят елементарно - включва се сензор за движение, който включва или изключва електроуредите в мрежата.

Станфорд-Кларк използва далеч по-евтин вариант като Raspberry Pi - евтиният и лесен едноплатков мини компютър - мозъкът зад повечето "операции" в дома му.

"Много от "умните устройства" са на ранен етап от развитиети си. Все още обаче можете да инвестирате в неща като терморегулатори или интелигентно осветление." - добави Станфорд- Кларк.

Възможно е да изградите своя интелигентна система, която работи с облак или можете лесно да контролирате.

"Недостатък е, ако не интегрирате всички неща в една система."  - коментира Станфорд-Кларк и добавя, че всичко е въпрос на време.