Енергийните напитки са свързани с развитието на диабет

Комбинацията между кофеин и захар в енергийните напитки предизвика "скок" в нивата на кръвната захар и на инсулина при тийнейджърите

03.12.2015 | 15:03 Редактор: Ирина Георгиева
Енергийните напитки са свързани с развитието на диабет

Комбинацията между кофеин и захар в енергийните напитки предизвика "скок" в нивата на кръвната захар и на инсулина при тийнейджърите, показва нова изследване, цитирано от Daily Mail*. Подрастващите, които редовно консумират популярните напитки може да имат последващи проблеми с нормализирането на нивото на кръвната захар, която е свързана с диабет, пише проучването.

Потреблението на "модни" съдържащи кофеин енергийни напитки се покачва през последните 10 години. Въпреки етикетите, че напитките не се препоръчват за деца, специалистите обясняват, че те се "предлагат агресивно на пазара" и се консумират предимно от подрастващи и млади хора.

Изследване показва, че всеки един от трима британски тийнейджъра редовно консумира енергийни напитки, а половината спортисти в университети съобщават, че ги пият.

Енергийните напитки съдържат безброй съставки, но главната е кофеин. Организмът на децата и тийнейджърите е по-малък от този на възрастните, така че те поемат по-голяма доза кофеин, особено ако е поднесен в привлекателна форма и подсладен със захар.

"Резултатите показват, че кофеинът, съдържащ се в енергийните напитки води до спад с между 20% и 30% в способността на тялото да се справя с високото натоварване на захар." - коментира Хайди Виртанен, която е автор на част от изследванията.

Въпреки това, относително малко се знае за ефекта на тези напитки върху телата тийнейджърите.

При еднократен дневен прием на енергийни напитки се счита, че не съществува риск за здравето, пише Министерство на здравеопазването. При консумация на две и повече напитки дневно, поради повишен прием чрез тях на кофеин в съчетание с други съставки със стимулиращ ефект са възможни неблагоприятни въздействия върху организма: повишена нервност, тревожност, тремор, безсъние, главоболие, сърцебиене, дихателни нарушения, ерозивни промени на лигавицата на стомашно-чревния тракт, дехидратация, вследствие на загуба на вода и соли от организма.

Децата са по-рискова група, поради появата на неблагоприятните ефекти на кофеина при много по-ниски дози, в сравнение с възрастните. Комбинираният прием на енергийни напитки с алкохол и/ или наркотични вещества, крие значителен здравен риск, особено при млади хора, тъй като стимулиращия ефект на енергийните напитки маскира токсичното действие на алкохола и наркотичните вещества, допълват експертите от здравното министерство.

/Снимка: Архив/

*Статията е публикувана на 3 декември 2015г. под заглавие: "Energy drink link to diabetes: Combination of caffeine and sugar causes glucose and insulin levels to 'spike' in teenagers"


1
0 rate up comment rate down comment 0
boklu
преди 3 години
NE e opasno v cheren drob uvrejdane children's teenager's drinks monster Сигнализирай за неуместен коментар