Учените откриха как да изключат протеина, причиняващ рак

Според научни изследвания протеинът Рас е косвено свързан с почти всички форми на заболяването

03.12.2015 | 14:05 Редактор: Ирина Георгиева
Учените откриха как да изключат протеина, причиняващ рак

Протеинът, който е отговорен за 30% от случаите на рак, е познат на медицината, пише Daily Mail. Според научни изследвания той е косвено свързан с почти всички форми на заболяването.

За повече от 30 години, учените се провалят в опитите си да насочат успешно протеина, известен като Рас. Сега обаче, изследователи от университета в Торонто са открили начин да "изключат" Рас като използват експериментално лекарство.

Откритията им може да са повратна точка в борбата срещу рак.

"В продължение на няколко десетилетия, учените се опитват да изключат протеина, наречен Рас. Въпреки усилията им, в крайна сметка няма голям напредък." - коментира и проф. Майкъл Ох (Michael Ohh) от Медицинския факултет в университета в Торонто.

Обикновено Рас насърчава растежа на клетките. Протеинът може да предизвика и неконтролиран клетъчен растеж, когато мутира или се дерегулира. В резултат на това става "водещ играч" за образуването на много форми на рак или мутациите на повече от 90% панкреатични тумори - един от най-смъртоносните форми на заболяването.

Проф. Ох и екипът му са открили друг протеин, наречен SHP2, който ефективно противодейства на Рас.

"Лабораторията ни е известна с друга област в изучаването на биологията на рак. По настояване на колега, започнахме да проучваме Рас. Преди около пет години започнахме да изследваме редки форми на левкемия при деца. Бяхме изненадани, че никой не се е сетил да насочи SHP2 срещу Рас." - поясни проф. Ох.

Изследователире тествали SHP2 инхибитор върху мишки с глиобластом - най-честият и агресивен вид рак на мозъка. Те установили, че лекарството намалява туморите с повече от 80 на сто.

Заключенията на учените бяха публикувани в Nature Communications.

Предстоят опит на лечение на мишки, които имат човешки тумори на панкреаса. Ако те са успешни, ще започнат клинични опити с хора.

"Пациентите с рак на панкреаса обикновено умират в рамките на една година дори и с химиотерапия, така че това откритие може да промени живота им." - коментира един от изследователите.