Чували ли сте за тези професии?

13 наистина странни работи, за които хората получават пари

28.11.2015 | 15:22 Редактор: Ирина Георгиева
Чували ли сте за тези професии?

Изглежда можем да платим на хората да направят почти всичко тези дни - от разходка на кучета, през сглобяване на мебели и организиране на домовете ни ... до гушкане, когато се чувстваме самотни, пише Business Insider.

Точно така: Можете да платите 60$ на човек, за да ви гушка или на "шаферка под прикритие", която да застане до вас на големия ви ден. Съществуват и професионални оплаквачи, които плачат с вас на погребение на обичан човек.

Това са само част от най-странните професии по света. Ето още какво са намерили редакторите на Business Insider:

1. Дояч на змии

Тези хора извличат отрова от някои от най-опасните змии по света като например гърмящите змии и кобрите. Извлечената отрова често може да се използва както за създаването на противоотрова, така и за медицински и болнични цели. Понякога цената на отровата достига до 1000$ грама.

2. Професионална шаферка

Професионалните шаферки помагат на булката по време на големия ден. Джен Гланц, съосновател на компания за шаферки под наем и асистенти за сватби заяви, че изкарва между 300$ и 2000$ от едно тържество.

3. Хора, които местят айсберги

След инцидента с Титаник от 1912 г. няколко държави учредиха Международния леден патрул (IIP). Около 20 000 – 40 000 айсберга на година плават с течението по Северния Атлантически океан и са заплаха за петролните платформи. От патрула ги наблюдават и при нужда могат да преместят айсберга, като го дърпат с дебели въжета. 

4. Професионален оплаквач

Професионалните оплаквачи присъстват на погребения и скърбят за починалите. Например в Тайван погребенията задължително трябва да са драматични. Затова се наемат жени, които да плачат, вият и падат по земята "от мъка".

5. Сърф инструктори за кучета

В много морски курорти вече се предлага услуга, при която хората плащат на сърф инструктор да научи кучето им да сърфира. Инструктор по сърф на кучета е реална професия в курорта "Лоус Коронадо ризорт енд спа" в Сан Диего.

6. Специалисти по лицата (face feelers)

Това са хора, които използват ръцете си, за да "почувстват" вашето лице. Те преценяват ефективността на различни козметични продукти върху вашата кожа. Работят непълно работно време, но печелят до 25$ на час.

7.  Специалист по гушкане

Професионалният "гушкач" печели по 80$ на час, за да се гушка с непознати. Тази работа обаче има недостатъци и носи емоционални тежести, коментира Саманта Хес, която практикува професията в Портланд.

8. Художник на портрети от пепел на починал

Има хора, които искат да направят за себе си и близките си бижу, в което се съдържа част от прахта на починал роднина, който е бил кремиран. Вече съществуват специалисти, които правят подобни украшения.

9. Човек, който определя миризмите на дъха

Подобни специалисти работят за компании от хранителната промишленост най-вече при производители на дъвки, ментови продукти, пасти за зъби. Те оценяват ефективността на продуктите.

10. Дегустатор на кучешка храна

Компаниите, производители на храна за домашните любимци, наемат хора, които да проверяват качеството на храните и хранителната им стойност.

11. Специалисти, който определя половете на пилетата

Тези хора определят пола на пилетата, разчитайки предимно на интуиция. Наемани са от люпилни и работата им е доста доходна – на година може да изкарат до 60 000$. Професията е разпространена в Япония и Великобритания.

12. Човек, който се реди на опашки

Тези хора ще чакат вместо вас, за да купят стока, която искате на всяка цена, но нямате време да чакате. Използват се в САЩ в дните на големите разпродажби (Черен петък) или при търговския старта на нови хитови технологични продукти. 

13. Автор на късметчета

Замисляли ли сте се кой мисли късметчетата към кафето ви? Професията на автор на текстовете съществува от доста време, като компаниите за сладки наемат почасово хора на свободна практика, които да измислят вдъхновяващи пожелания и мъдри мисли.