Кой работи най-много?

Ще ви подскажем – не са германците

19.08.2014 | 15:00 Редактор: Константин Томов
Кой работи най-много?

Всеки го знае: германците са най-работливите хора в Европа. А гърците – пословични ленивци, които се излежват по цял ден. Проблемът, когато прибягваме към подобни национални стереотипи, е, че често те звучат обидно. И почти винаги не са верни.

 

Набедените за мързеливи гърци например всъщност работят най-много от всички европейци – средно по 42.2 часа седмично, показват данни на Eurostat. И тенденцията като цяло е работното време да се увеличава, защото в страна с 43% младежка безработица винаги има кой да заеме мястото ти, без да предявява претенции.

Българите също са в групата на най-работливите – всъщност трети в класацията, отстъпвайки само на гърците и чехите. Пословично трудолюбивите германци всъщност са четвърти отзад напред. А холандците работят средно с цели 12 часа седмично по-малко от гърците.

Защо тогава германци и холандци са толкова богати, а държави като Гърция и България изпитват такива трудности? Много просто: защото, когато става дума за работа, важният въпрос не е колко, а как. Ако разгледаме данните за средната производителност, нещата си идват на мястото.

 

                                                              Данни на Eurostat и ONS

 

За един час работа холандецът свършва почти двойно повече от гърка. А жителят на Люксембург – над четири пъти повече от българина, който по този показател изпреварва единствено съседите си от Румъния, и то с нищожна стотна от процента. Изглежда, дошло е времето да преразгледаме поговорката "Залудо работи, залудо не стой".

---

* Статията е публикувана в Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 48 / 2014


2
0 rate up comment rate down comment 0
georgi.krastev.58
преди 9 години
Не, жителят на Люксембург не работи повече от 4 пъти повече от българина, който работи. Просто в България повечето хора са директори, мениджъри специалисти, консултанти, HR-и PR-и и разни други ...ари, които нищо не произвеждат, а само взимат заплати и то не малки. В България работещият в производството работи 2-3 пъти повече отколкото в развитите европейски страни, но взима 10-20 пъти по-малка заплата от подобни работници там. За това работливите българи отиват в чужбина, а тук стоят далавераджий, експлоататори и тези, които не могат да заминат по една или друга причина. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
GR.MaN.BG.81
преди 9 години
Производителността е по важна разбира се,и какво става ние с гърците и чехите,се водим на работа но нищо не правим,само се мотаме докато минат тези 8 часа на ден :) Сигнализирай за неуместен коментар