6 съвета да получите желаната работа

Научете всичко за компанията, от която искате да бъдете част и поемете инициативата

19.05.2014 | 12:48 Редактор: Ирина Георгиева
6 съвета да получите желаната работа

Търсите работа, но никой не се обажда? Изпращате автобиография, но препоръките се оказват недостатъчни и не ви търсят за интервю?

Има ли как намирането на желаната работа да бъде постигнато по-бързо и успешно?

От  Business Insider съветват следното:

1. Намерете компанията или най-малкото сектора, където искате да работите.

Много от хората, които търсят работа правят грешката да си поддават автобиографията на хиляди места без да са подготвени в сферите, в които кандидатстват. Затова първо изберете сферата на дейност, в която бленувате реализация, а при възможност и конкретна компания към която на да насочите усилията си.

2. Научете всичко за компанията, в която искате да работите.

Преди да подадете CV, проучете компанията, в която търсите реализация. Може да го направите в социалните мрежи, да попипате приятели, роднини, колеги, да разгледате корпоративния уеб сайт, да проучите форуми с отзиви за обратна връзка. Следващата стъпка е да посочите в специално написано за целта мотивационно писмо защо искате да бъдете част от точно тази компания. Позовете се на детайли от вече направеното проучване.  По този начин ще покажете, че не само искате работата, а искате да си част от точно този бизнес.

3. Покажете, че вие сте човекът.

Много от компаниите виждат обучението на кадри като необходимото зло. То отнема време, пари и усилия. Ще спечелите значително повече точки, ако покажете, че това не важи за вас и че можете бързо да върнете инвестицията, която фирмата е направила във вас. Не забравяйте, че наемането ви е инвестиция, която е свързана с постигането на бизнес резултати и оттам с печалба.

Идентифицирайте и споделете едно или две важни неща, с които може да допринесете още от първия ден.

4. Не говорите. Действайте.

Нека думите ви бъдат подкрепени с дела.  Ако сте програмист, измислете нов код за компанията, ако търсите работа в сферата на продажбите, изгответе план, насочен към нови пазари. Всеки нов подход в търсенето на решение е ценен. По този начин ще покажете вашето желание да работите и ще преодолеете опасенията на работодателя, че говорите празни приказки.

5. Използвайте контактите си.

Всичко в бизнеса е взаимоотношения. Може да се наложи да копаете дълбоко в мрежата от контакти, но усилията ви ще си заслужават.

6. Поемете инициативата.

Не е нужно да чакате да ви поканят на интервю за работа. Намерете точния човек или компания и действайте. Покажете му, че само ще спечели, ако ви наеме да работите за него.