Пристрастяването не е болест, твърди британски невролог

Общите зависимости са хазарт, наркотици, алкохол и никотин, но състоянието може да включва и интернет или пазаруване

18.11.2015 | 17:23 Редактор: Ирина Георгиева
Пристрастяването не е болест, твърди британски невролог

Грешна е идеята, че пристрастяването е болест, пише The Independent, цитирайки думите на водещ невролог.

Пристрастяването се определя като загуба на контрол върху поведението и използването или приемането на нещо до точка, която е инвалидизираща или вредна, посочват от Националната здравна служба на Великобритания.

В общите зависимости влизат хазарт, наркотици, алкохол и никотин, но състоянието на зависимост може да включва и прекомерната работа, използването на интернет или пазаруване.

Около 2 млн. души във Великобритания се опитват да се справят с пристрастяването.

Марк Люис, невролог и професор по психология на развитието в Университета Radboud в Холандия заяви за The Huffington Post, че към пристрастяването не трябва да се подхожда като хронично заболяване на мозъка.

Авторът на "Мемоарите на един пристрастен мозък и биология на желанието" (букв. прев.) д-р Люис се пристрастява към опиатите, когато е бил в Университета на Калифорния, Бъркли.

Той се изправя пред "сериозни лични и правни проблеми заради зависимостта си", обяснява в неговия уебсайт.

"Знам, че когато учените кажат "пристрастяване" имат предвид болест. Не споря за констатацията, а за тълкуването им."- казва д-р Люис.

Той смята, че пристрастяването е "еволюционен процес" и че докато има мозъчни промени, то не е "хронично", защото хората "продължават да се променят, докато се възстановяват."

Д-р Люис заяви, че "поставянето на етикети" също затруднява възстановяването, както и използването на скъпи програми с ниска успеваемост.

"Не мисля, че е добре някой да ви каже, че имате хронично заболяване, което ви кара да правите лоши неща." - допълва д-р Люис.

Коментарите му идват като отношение на употребата на наркотици и го преориентира в световен мащаб по повод легализирането на канабиса в някои щати на САЩ.

Например Адхан Риордан, политикът, който отговаря за стратегията по отношение на дрогата в Ирландия наскоро заяви по време на лекция в лондонски университет, че употребяващите наркотици ще могат да използват специално определени помещения в столицата Дъблин от 2016г.