Смартфонът - комуникация на отчуждението?

Смартфонът в комбинация с интернет с приложения се превръща в проблем, смята Любомир Дуцолов

12.11.2015 | 13:03 Редактор: Ирина Георгиева
Смартфонът - комуникация на отчуждението?

Телефон все ни свързва, телефон ни дели. Комунакцията на отчуждението измества реалните взаимоотношения между хората. От близо 7 милиарда души на Земята мобилен телефон имат около 4 милиарда. Зависими ли сме от технологиите? Доколко помагат и вредят в живота ни? Ще изпратят ли GSM-те компютъра и лаптопа в миналото? Това са само част от въпросите, които екипът на предаването Днес зададе на събеседниците си.

"Живеем в представата си за реалността. Пристрастяването към технологиите показва трудности в реализацията. Симптом, който говори потенциално за много проблеми. Но е късен симптом. Бягаме от реалността чрез технологиите. Живеем в постоянна неавтентичност и това е голям проблем." - сподели Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите.

Невротиците търсят бягство, а пристрастяването към телефона не е разстройство, а дефицит на автентичността, смята Димитров. 

"Липсва истинност в човешките взаимоотношения. Реенето в Интернет не може да замести отношенията." - допълни Димитров

Експертът посъветва родителите да се научат да играят, защото истинската, пълноценната игра може да измести фокуса на децата от компютъра и телефона. 

"Смартфонът в комбинация с интернет с приложения се превръща в проблем. Мания, която се превръща в наркомания."- категоричен е Любо Дуцолов-Любашки, главен редактор на Smartnews.bg, автор на филма "Счупи го, преди да те пречупи".

Дуцолов допълни, че няма как да избягаме от технологиите, но по думите му не бива да се превръщат в нашия основен свят. 

"Децата, родени след 90-та година, ги определяме като дигитални деца. Целта ни е да им покажем как да направим нещо креативно." - сподели за предаването Днес Адриана Панайотова, която е представител на Дигитална национална коалиция. Докато Весела Симова, която е организатор на CoderDojo България даде примери с Ирландия и Великобритания, където часовете по програмиране са станали задължителни. Те са единодушни, че виртуалната среда трябва да се контролира от родителите, от семейството.

"С тях животът става по-лесен и по-ефикасен. В България няма добра култура на разбиране как работят технологиите. Това е задача на IT сектора." - коментира софтуерният експерт Тихомир Петков.

"Взираме се доста време в екраните на телефоните си. Нужен е съзнателен контрол." - смята Петков.

В предаването Днес по пряката телефонна линия се включи и хирургът Кирил Георгиев от Стара Загора. Той потвърди, че има вреди за здравето от прекомерно използване на мобилните устройства и че е недопустимо лекар да е с GSM в операционната. 

Екипът на предаването Днес разговаря с евродепутата Андрей Ковачев за отпадането на роуминга от 15 юни 2017 г. 

Психологът д-р Маргарита Бакрачева посъветва да не оставаме сами, особено по Коледните и Новогодишните празници. 

Фотографът Ерик Пикърсгил от Севарна Каролина направи поредица снимки на двойки и семейства. Те изглеждат като всички останали, но не съвсем. Фотографът премахна от снимките мобилните телефони и таблетите, за да покаже колко пристрастени към технологиите сме станали.

Не е ли време да се осъзнаем и да си отворим очите, за да видим, че всичко това, което смятаме за значимо, всъщност е една лъжа? Не е ли време да захвърлим фалшивите усмивки и лъжливите профили, преди да сме изгубили себе си? Не е ли време? Отговорите във филма "Счупи го, преди да те пречупи", чийто автор е Любо Дуцолов-Любашки.

GSM е по-мил от жената и колата. Това показва проучване на Reuters. За много хора мобилният телефон е най-добрият приятел. За малцина това може би не е така, но световните тенденции говорят друго. 

С изобретяването на телефона и интернет нашият живот коренно се промени. Сега можем да имаме връзка с близките си, дори да се намират далеч от нас. Но този прогрес може и да има минуси, а в Китай предвидливо са помислили за тях.

Роби ли сме на мобилните устройства в XXI век? Графици от Бразилия обърнаха внимание на някои от джаджите, без които днес не можем – визията напомня на сериала Prison Break.

Живеем ли в изкуствена реалност? Зависими ли сме от технологиите? Ще ни управляват ли машини някой ден? Този въпрос отдавна е застъпен в киното и по-специално във филма "Матрицата". 

Чуйте всичко това в следващото видео: