България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Социалните мрежи и онлайн игрите - най-опасни за децата в мрежата

Кибератаките стават все по-често и са все по-сложни

09.11.2015 | 08:59 Редактор: Анита Соколова
Социалните мрежи и онлайн игрите - най-опасни за децата в мрежата

Социалните мрежи и онлайн игрите крият най-много опасности за децата. Това каза пред камерата на България Он Ер експертът по киберсигурност Албена Спасова. Какви мерки трябва да предприемат родителите за по-безопасно сърфиране вижте в следващия репортаж на Анита Соколова и оператора Валери Цветанов:

Стоянка има три деца. По-големите й дъщери Маги и Вяра вече сърфират в Интернет. Стоянка често говори с тях за това какви опасности крие уеб пространството и с какво трябва да внимават.

„Съвсем директно и спокойно разговаряме с тях, като с възрастни хора. Не обясняваме някакви детски приказки. Разговорите са основно в насока това да бъдат умерено мнителни към всеки, който се опитва да осъществи контакт с тях“, споделя майката.

Стоянка използва личния пример и разговорите, за да научи децата как сами да се пазят в интернет. Експертите по киберсигурност съветват да се обръща сериозно внимание на информацията, която се дава в социалните мрежи.

„Много често децата пишат „Аз уча в еди кое си училище, живея на еди си какъв адрес“ и ако педофилите също сърфират в социалните мрежи, те могат да видят едно дете къде живее, да го проследят“, посочи Албена Спасова, експерт по киберсигурност

Маги и Вяра вече използват социални мрежи. Маги има акаунт от една година. Казва, че има много приятели там, но не влиза често. Предпочита живото общуване. Вяра обича да сърфира в мрежата, но също не приема покани за приятелство от непознати.

Експертите съветват родителите да са особено внимателни за онлайн игрите. Виртуалните светове често подканват децата да изпращат sms-и и така може непознати хора да се свържат с тях по телефона. Ако някои предложи да подари в игра виртуални пари или оръжия, трябва веднага да се реагира, категорична е Спасова. Често тези хора се представят за съученици на децата и след тази услуга търсят контакт с децата извън играта.

Киберпрестъпленията и атаките стават все по-често и са все по-сложни, посоча Спасова. Една от причините е, че ползването на интернет значително се увеличава – над 60% от европейските жители са онлайн, а почти 100% от тях използват компютри.