Русе става водещ туристически център на България

Изложение Уикенд туризъм

16.05.2015 | 12:00
Русе става водещ туристически център на България

Русе  се утвърждава като водещ туристически център на България, особено по река  Дунав. Министърът на туризма Николина Ангелкова описа града с най-ласкави думи по време на  речта си на 15 май 2015 на единадесетото изложение „Уикенд туризъм“. Николина Ангелкова напомни, че през 2014 г. Русе е посетен от 83 000 туристи, от които 22 000 чужденци. Приходите от 280 туристически атракции  в областта за миналата година са 6,3 млн. лева.

"Изключително приятен факт е, че за първи път от 15 години насам повече от 70 000 души са посетили обектите на Регионалния исторически музей в Русе, което е абсолютен рекорд", каза министър Ангелкова.

Още по темата

Големите инвестиции в инфраструктурни проекти определят Русе като водещ в усвояването на европейски средства по европрограми. Старият му нов център  по ул. „Александровска“ до площад „Батенберг“ е изцяло реновиран и напомня за музикално-артистичния облик на „малката Виена”. Реконструираният участък ще се открие в началото на юли. По  проекта за 5,4 млн. лева са обновени общо 23 380 кв. метра площ.

"Това е целта на общинското ръководство: да направи Русе, не само най-доброто място за живеене в България, но и европейски град, нали Русе е малката Виена!", каза Мариан Савов, директор на ОП „Русе арт“.

Русе има ключово място в България за развитието на туризъм. В региона се намират 4 световни археологически и културни обекти, защитени от Юнеско. На 100 километра от Русе са резерватът Сребърна, Царската гробница в Исперих, а Ивановските скални църкви са на двайсетина километра. В крайдунавския град се намира и единственият Екомузей с аквариум в България.

В Русе е и къщата-музей „Баба Тонка“ като част от националната историческа памет. Фамилията Обретенови е символ на бурния растеж през Възраждането. Бързото развитие на крайдунавския град привлича интереса и на водещи туроператори от цялата страна. През месец октомври Русе ще бъде домакин на годишното събрание на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. На срещата ще се представят възможностите на града да привлече още повече туристи.

/Снимка: Dunavmost.bg/