Предстоят промени в Закона за туризма с цел облекчаване на преки инвестиции в сектора

Министерството на туризма ще има ключова роля за взаимодействието с инвеститори

16.04.2015 | 16:07 Редактор: Мариета Иванова
Предстоят промени в Закона за туризма с цел облекчаване на преки инвестиции в сектора

Министерството на туризма да подпомага движението на  административните процедури и да оказва съдействие при намерение за преки инвестиции. Целта е инвестиционният проект да се случва в ускорени срокове. Идеята сподели в интервю за Investor.bg министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя допълни още, че се подготвят промени в Закона за туризма в тази посока.

„Виждаме, че има необходимост от такава стъпка, проучили сме опита на други държави - наши конкуренти. Това се прави в Испания, Хърватия, Черна гора, Турция и е добра практика, която ние ще въведем, отчитайки нашата действителност, разбира се. Но това е стъпка, която има смисъл и се приема много добре сред големите чуждестранни инвеститори“, коментира още Ангелкова.

Относно имиджа на България като туристическа дестинация министърът на туризма подчертава, че той е сравнително добър, „но ние на национално ниво често преекспонираме негативното“. - „Изваждаме на преден план отрицанието – ето летният сезон ще бъде труден не само у нас, а навсякъде, но другите държави не реагират като нас. Напротив. Мисля, че трябва да се поучим от тях и да се опитаме да изкараме на преден план положителното“, коментира Ангелкова.
Тя коментира и спорния казус за изграждане на втори кабинков лифт в Банско.
 
„Министерството на туризма винаги е изразявало твърда позиция за втори кабинков лифт в Банско. Ние считаме, че навсякъде, където има нужда, трябва да се изгражда инфраструктура, за да се създаде максимално улеснен достъп до планините ни. Тук говорим за използване на най-екологичния вид транспорт - лифтът. Така ще се осигури целогодишен достъп за всички форми на планински туризъм. Затова, ако искаме отговорно да развиваме планинския и ски туризма, трябва да намерим баланса. Ясно е, че не можем да отговорим на всички очаквания, нужен е компромис и от двете страни. Но ние сме изправени пред въпроса – ще развиваме ли планински туризъм в България или не. Мисля, че трябва да използваме природните си дадености“, коментира още тя.

Как министърът на туризма коментира призива на премиера Бойко Борисов за летуването по българското Черноморие, както и какво се случва логото на страната ни може да прочетете от цялото интервю за Investor.bg.