Георги Ангелов: Туризмът трябва да мине през криза, за да изчисти лошите практики

Ако искаме да сме привлекателни в дългосрочен план, трябва да се насочим към европейските туристи, коментира той

15.04.2015 | 21:14 Редактор: Мариета Иванова
Георги Ангелов: Туризмът трябва да мине през криза, за да изчисти лошите практики

Туризмът трябва да мине през криза или поне лошите практики да минат през такава, за да се отсеят по-добрите, смята икономистът Георги Ангелов. Той коментира темата в предаването Денят On Air с водещ Веселин Дремджиев. По думите на икономиста, ако страната ни иска да е привлекателна в дългосрочен план, трябва „да се насочим към европейските туристи”. В тази връзка той даде за пример Гърция, където въпреки спада на посещенията от Русия, през миналата година южната ни съседка е посрещнала рекорден брой туристи, благодарение на посещенията от европейски страни.

Ангелов коментира и коригираните прогнози за ръста на икономическия растеж за България и Европа.

„В последно време и в еврозона, и в България корекциите са в посока нагоре. Очакванията са за по-висок растеж. Това се случи и в прогнозата на Министерството на финансите днес, което увеличи значително прогнозата- от 0.8% до 1.4%. За самата еврозоната прогнозата беше увеличена значително и това, разбира се, влияе и върху нашата икономика, която е свързана с европейската,” коментира Ангелов.

По думите му в много голяма степен растежът и подобрението на прогнозата на  МФ се дължи на очакванията за по-голям растеж на износа. - „И виждаме, че износът расте заради износа към Европа, който расте много бързо, докато към трети страни почти не расте”.

Икономистът подчерта още, че голяма част от икономическия растеж, който наблюдаваме в еврозоната, е циклично възстановяване и е резултат от цикличната промяна на курса на еврото, на цените на петрола и т.н.
„Но за да бъде дългосрочно това възстановяване, и да има структурен растеж  имаме нужда от структурни реформи и да се подобри производителността, а  оттам и растежа,” коментира Ангелов.