Георги Ангелов: Засега не успяваме да убедим инвеститорите, че сме направили нужните реформи

Повишаването на рейтинга изисква решаване на проблемите

13.12.2014 | 00:10 Редактор: Мариета Иванова
Георги Ангелов: Засега не успяваме да убедим инвеститорите, че сме направили нужните реформи

Засега не успяваме да убедим външните инвеститори, че сме направили необходимите реформи, защото чак 6 месеца след затварянето на КТБ, беше отстранен и то с решение на съда подуправителя Гунев, коментира в предаването Денят On Air икономистът Георги Ангелов.


„Все още не сме започнали нито кадрови, нито структурни реформи, за да докажем, че надзора в бъдеще няма да допуска подобни проблеми. Разбира се, ще има такива проблеми, но надзорът трябва да ги хваща по-навреме, преди да сме се издънили с 4 млрд.”, коментира Ангелов.

Икономистът посочи още, че влизането в Европейския банков надзор има много ясни изисквания. 

За целта „една страна трябва да си реши всички проблеми с надзора, с проблемите банки и ЕЦБ да влезе на чисто , т.е. ние трябва да реформираме надзора, няма как със същото ръководство и надзор да влезем в общия банков надзор.

"За външния свят това показва, че ние не се реформираме достатъчно бързо”, заяви Ангелов.

 

Още по темата

Икономистът коментира и понижаването на дългосрочния кредитен рейтинг на България от S&P до ниво от BB+ при запазване на стабилна перспектива.

Той отново подчерта, че за да се „вдигне рейтингът, трябва да се реновира банковият надзор и  той да внушава повече доверие, да има повече инвестиции и икономически растеж, а това изисква реформи.

"Изисква да се бръкне в раната и да се решават проблемите, а не само да се замазват”.

Цялото интервю вижте от видео файла.