Драганов: Финансовата нестабилност на Гърция плаши туристите

Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма

08.04.2015 | 11:05 Редактор: Дориана Ранкова
Драганов: Финансовата нестабилност на Гърция плаши туристите

Това, че страната изпитва финансови затруднения не се харесва на потенциaлните туристи за Гърция, защотo за туриста на първо място е усещането на сигурност, коментира председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Не е добре за бизнеса и това търкане с Германия, от която Южната ни съседка иска близо 280 млн. евро репарации. Всякакви други подигравки и надписи на тема Ангела Меркел в Гърция също създават лош образ на страната, особено за германските туристи, допълни Драганов.


Знам, че тази година ще има драстично намаление на пътуващите руснаци в чужбина, а Гърция една от големите претенденти за по-малкото руски туристи. След затопляне на отношенията с Русия, Гърция печели симпатиите на Русия, но туристическия продукт, който предлагаме ние и те са различни и не сме преки конкуренти за руските почиващи. В цифри тази година няма да излязат от Русия повече от 10 млн. души, а за 2014 година са били 17,5 милиона.


Таргет дестинациите сега за тях за Турция, Египет, Кипър и Гърция и разбира се България. Но големите печеливши са Турция, Египет , Кипър и Гърция. В момента България се позиционира добре спрямо Русия, а промените в нейната туристическа политика (орязване на социални програми на руски компании , които пращат туристи навън, както и детски лагери) са на база геополитически съображения. Страната развива активна дейност за задържане туристите на руска територия.


По повод призива на премиера Бойко Борисов за намаляване цените на чадъри и дивани по плажната ивица, Драганов уточни, че чадърите и фотьойлите се намират в публична държавна собственост. Според него собственост точно на премиера Бойко Борисов, защото цялата плажна ивица по конституция е държавна собственост. Ако той каже, че няма да се плащат, то те няма да се, добави експертът. Събират се концесии върху всеки чадър, които отиват в Регионално министерство, но точно това е проблемът ни в сравнение с Гърция, Турция и Кипър, добави Драганов. Публичната туристическа собственост е на стойност около 100 млрд. евра, но нищо не е припознато като собственост от министри.

 

 

Цялото интервю в студиото на Investbook, с водещ Дориана Ранкова, може да чуете в следващия видео материал: