Над 600 руски компании търсят партньорства в България

Русия има интерес към създаването на смесени предприятия и оранжерии с български компании на територията си

27.01.2016 | 16:30 Редактор: Мария Аладжова
Над 600 руски компании търсят партньорства в България

Русия има интерес към създаването на смесени предприятия и оранжерии с български компании на територията си. Намеренията бяха огласени по време на среща между изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева и Виктор Ермаков, който е генерален директор на Руската агенция за подкрепа на малкия и среден бизнес. Представителството на Ермаков работи в рамките на българо-руската междуправителствена комисия. 

Той обясни, че има интерес от страна на руски фирми за работа с България. Най-много били запитванията за преработвателната индустрия и създаването на оранжерии на руска територия. Освен това руските представители предложили работата по преработването на продукцията да се осъществява с български технологии и машини. 

Особен интерес има и към производството на плодове, зеленчуци и консерви с оглед на отказа на доставки от Турция. Заради наложените санкции от Европейския съюз в момента Русия може да се изнася единствено зеленчукови консерви. 

По този повод правителството стартира програма на стойност 170 млрд. рубли за насърчаване на създаването на смесени предприятия в регионите на нейна територия. Финансирането ще бъде частично държавно с цел започване на местно производство, подчерта Ермаков. От България има над 260 малки и средни фирми, които се интересуват от износ на различни стоки за Русия. Над 600 малки и средни руски компании пък търсят партньорства с България. 

Мариета Захариева подчерта, че агенцията ще проучи възможностите на българските компании за партньорства и създаването на смесени предприятия. След което ще се организира бизнес делегация за Русия.