Газпром съобщи за разтрогването на договора по проекта Южен поток

Компанията South Stream Transport B.V. се е съгласила да освободи "Газпром" от изпълнението на всички задължения по договора

20.01.2016 | 12:07 Редактор: Ирина Георгиева
Газпром съобщи за разтрогването на договора по проекта Южен поток

Публичното акционерно дружество "Газпром" обяви прекратяването на договора за проекта за газопровода "Южен поток", съобщиха от компанията, цитирани от агенция ТАСС.

Съветът на директорите на "Газпром" е одобрил сключването на споразумение с компанията South Stream Transport B.V. за прекратяването на договора, с който на "Газпром експорт" се възлагат задължения за транспортирането на газ от 2 октомври 2013г.

Компанията South Stream Transport B.V. се е съгласила да освободи "Газпром" от изпълнението на всички задължения по договора, подписан на 2 октомври 2013 година и да го разтрогне, посочват от "Газпром" в официалното си изявление.

За възможно възстановяване на проекта "Южен поток" съобщи в. "Стандарт". Според изданието министър-председателят Бойко Борисов е получил такива сигнали от Русия, пише ТАСС. В същото време, руският енергиен министър Александър Новак заяви, че проектът за газопровода "Южен поток" се спира и преговори за неговото подновяване не се водят. 

Руският президент Владимир Путин заяви на 1 декември 2014г., че при тогавашните обстоятелства Русия няма да изпълни проекта "Южен поток". От своя страна, ръководителят на "Газпром" Алексей Милер заяви, че проектът вече не е от значение. 

През декември 2014 г. италианската Saipem, член на групата Eni - италианският партньор на "Газпром" е получила известие за прекратяването на "Южен поток".

Проектът "Южен поток" на стойност 15,5 милиарда евро трябваше да доставя в Европа  67 млрд куб. м. газ годишно.