Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Руските експортни компании са на печалба от поевтиняването на рублата

Коментар на Кузман Илиев в предаването "Денят ON AIR"

22.01.2016 | 20:42 Редактор: Мария Аладжова
Руските експортни компании са на печалба от поевтиняването на рублата

Отказът на руската централна банка да фиксира рублата спрямо долара е опасна стратегия, коментира Кузман Илиев в предаването Денят ON AIR с Веселин Дремджиев на 22 януари. По думите му още по-голям риск създава внушението на руското правителство, че "врагът е външен", което постепенно придвижва Русия към все по-мрачен сценарий.

Фиксирането на валутата към долара е практика, която е била успешно прилагана от други страни, сред които и Саудитска Арабия, напомни Илиев. По думите му такъв ход би бил най-доброто пазарно решение от гледна точка на валутната стабилност.

Рублата се срина до исторически рекорд, след като нивата на цените на петрола спаднаха до 28 долара за барел. На 20 януари руската рубла достигна дъното от 85 рубли за долар и 93 за евро. Прогнозите също не са особено обнадеждаващи - фючърсите за март на Brent показват поевтиняване с 1,88% или 27,36 долара за барел. Решени да се възползват от поевтиняването на рублата спрямо долара, руснаците се втурнаха да купуват електронна техника. 

Правителството на Русия започна усилено да печата рубли, с което се опитва да монетизира задълженията си, обясни Илиев. Според него главната задача на руската централна банка в момента е да покаже, че има лостове, с които може да влияе на инфлацията. От друга страна именно сега определени сектори имат възможността да се възползват от поевтиняването на рублата. В частност Илиев посочи експортните компании, които имат достъп до капитали с по-твърда валута, а всъщност разходите им са в по-слаба.