Теменужка Петкова: Южният газов коридор е от стратегическо значение

Работата с дипломатическите служби е ключ към международните енергийни проекти, коментира министърът на енергетиката

24.07.2015 | 17:21 Редактор: Мариета Иванова
Теменужка Петкова: Южният газов коридор е от стратегическо значение

„Съвместната  ни работа с дипломатическите служби е ключът, който ще  отвори вратите към реализацията на международните енергийни проекти с българско участие,“ заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на годишната среща с посланиците на Република България. Тя запозна участниците във форума с водещите приоритети на правителството в сектор „Енергетика“, сред които са гарантиране сигурността на доставките на енергийни ресурси, диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на енергийни суровини, стабилизиране на електроенергетиката и либерализация на енергийния пазар, съобщават от пресцентъра на енергийното министерство.

„От стратегическо значение за нас и за региона остава реализацията на Южния газов коридор, както и работата по Вертикалния газов коридор“, подчерта Петкова. По нейните думи приоритетен остава проектът за изграждане на интерконектор с Гърция. - „Имаме ясен знак за подкрепа на европейско равнище за реализацията на проектите в газовия сектор“, заяви Петкова.

Тя припомни подписания миналата седмица меморандум за разбирателство за общ подход за справяне с предизвикателствата за диверсификация и сигурност на доставките на природен газ за региона на Централна и Югоизточна Европа.

Три проекта с българско участие са сред седемте приоритетни проекта в Плана за действие към меморандума – интерконекторите с Гърция и Сърбия и разширението на българската газопреносна мрежа.

Като друг важен фактор за енергийната сигурност на страната министър Петкова посочи местния добив от дълбоко Черно море.

„До момента има проявен интерес към обявените конкурси за търсене и проучване на нефт и газ в блоковете „Силистар“ и „Терес“ от компании лидери в бранша“, обяви енергийният министър. По нейните думи до 17 август могат да се подават документи, а в средата на есента ще се оценят и подадените оферти.

Според Теменужка Петкова предвид динамичните политически и икономически процеси в световен план от първостепенно значение за сектора са гарантирането и установяването на енергийна сигурност на страната. „С реализацията на газовите проекти България ще се наложи като незаобиколим фактор на регионалната енергийна карта. За постигането на тази задача ще продължаваме да разчитаме и на българските дипломатически служби“, подчерта енергийният министър.