Проф. Стив Ханке: България да не влиза в еврозоната

Подобна стъпка ще разруши дисциплината, която налага валутният борд, коментира финансистът

11.05.2015 | 13:41 Редактор: Мариета Иванова
Проф. Стив Ханке: България да не влиза в еврозоната

България изобщо не трябва да влиза в еврозоната, коментира на специална пресконференция след конференцията „Финансово образование за устойчива икономика“ проф. Стив Ханке.

„Не мисля, че има причина да напускате валутния борд, неформално вие сте в еврозоната. Ако влезете в европейския монетарен съюз, се губи дисциплината от валутния борд“, поясни проф. Ханке. По думите му политиците и финансовите министри, които говорят за влизане на страната в еврозоната, си губят времето и допълни, че всъщност целата е самото членство в общия монетарен съюз.

Проф. Ханке дори допълни, че ако България влезе в еврозоната, ще последва примера на Гърция. - „Те загазиха, защото мислеха, че могат да разпуснат колана, да харчат и че ЕС ще ги спаси“, коментира финансистът и допълни, че в резултат е натрупан огромен дефицит.

По думите му това, което много политици в България не разбират, е че еврозоната включва и т.нар. „морален риск“.

Първият финансов министър от първия кабинет  на Борисов – Симеон Дянков, „заяви, че подготвя страната за влизане в еврозоната, припомни проф. Ханке. - "Това беше глупаво, като политика. И през 2008 след като случи фалита на Lehman Brothers и кризата след това, той си промени мнението. Сега финансовият министър пак говори за влизане в еврозоната. Това би било лошо икономическо решение и катастрофа, ако се загърбват уроците от историята", коментира той.

Според финансиста именно благодарение на валутния борд ще бъде смекчен  ефектът върху България от изчерпването на паричното предлагане в Гърция.  

„Паричното предлагане в гръцката икономика се свива“, коментира проф. Ханке. Той допълни, че 83% от паричното предлагане в страната се дължи на търговските банки. „90% от активите се държат от четирите големи банки, които са в несъстоятелност и според последните ми проучвания ще фалират, ако не бъдат спасени за трети път“, коментира финансистът.

Според него Гърция трябва да излезе от еврозоната, да върне драхмата и да въведе валутен борд.

Проф. Ханке подчерта още, че банковата система в България „като цяло  е  добра, с изключение на една гнила ябълка, което беше голяма грешка и провал за БНБ“.

На въпрос какви са поуките от случилото с КТБ, проф. Ханке коментира, че случаят е показал, че прозрачността е изключително важна за банковата система.

Той допълни, че ако от БНБ са се вслушали в препоръките му да публикуват всеки месец отчети на банките, е можело да има реакция от обществото по отношение на случващото се и съответно друг резултат.  По думите му БНБ действа много бавно в извличането на поуки и анализ от случилото се.

Проф. Ханке подчерта още, че БНБ и правителството „сега искат да подпишат едно споразумение с ЕС и да вдигнат ръце, че  не поемат отговорност“. Той също така посочи, че „КТБ никога не е било банка. Това е една измама и предполагам, че никога не е трябвало да съществува като банка“.

На въпрос дали има други гнили ябълки в българската банкова система финансистът посочи, че не може да даде отговор, тъй като не е правил проучване  и докато за гръцките банки той много бързо имал възможност да намери информация, тъй като тя се публикувала публично, това не било така за българските.

След края на конференцията „Финансово образование за устойчива икономика“ проф. Стив Ханке беше удостоен с почетното звание Доктор хонорис кауза на Варненския свободен университет.  Организатори на събитието са Bulgaria On Air, Bloomberg TV и Investor.bg.

Кадри от конференцията може да гледате в новинарските емисии на Bulgaria ON AIR.