Фандъкова предлага София да има своя Агенция за инвестиции

По този начин инвеститорите ще имат възможност да получават нужната информация от едно място

23.03.2015 | 17:11 Редактор: Мариета Иванова
Фандъкова предлага София да има своя Агенция за инвестиции

Столична агенция за инвестиции да бъде създадена към Столичната община, предложи днес Йорданка Фандъкова на първото за годината заседание на Консултативния съвет по финанси и стопанска дейност към кмета на столицата, предава БТА.

Сред новите членове на съвета са председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев, Христо Илиев - собственик на голяма компания за недвижими имоти, както и общинските съветници Иван Таков и Владимир Кисьов, пише Investor.bg.

Целта на Консултативния съвет е компаниите, които имат инвестиционни намерения в София, да получават от едно място цялата информация, която ги интересува, да бъдат намалени и премахнати административните пречки и забавяния, обясни Фандъкова.

По думите й така Столичната община активно ще се включи и ще подпомогне инвестиционния интерес на компаниите.

В момента информацията е разпръсната в различни отдели на общината и една компания може да загуби месеци наред, дори и години, докато достигне до заветното разрешително, каза кметът.

Тя посочи, че за създаването на агенция за инвестициите може да се използват капацитетът и потенциалът на Столичната общинска агенция за приватизация, чиято дейност по понятни причини е намаляла през последните години.

Кметът Фандъкова изтъкна, че международно изследване поставя София на 30  място по икономическо развитие сред 300-те най-големи градове в света. Заетостта в столицата се е увеличила през миналата година с 3,4 на сто.

София е с най-ниската безработица в страната - 3 процента за януари тази година при 11,1 на сто средно за страната, отбеляза още кметът.

В доклад на фондацията "Блумбърг" и на Лондонския университет по икономика и политически науки София беше определена като европейският град, който за период от 10 години (от 2003 до 2013 г.) има най-бързо нарастване на БВП на глава от населението, каза още кметът на София.