Столична община се фокусира върху инфраструктура, екология, образование и транспорт

Приоритетите са заложени на водещи места в бюджета за догодина

13.12.2014 | 11:42 Редактор: Мариета Иванова
Столична община се фокусира върху инфраструктура, екология, образование и транспорт

Инфраструктура, екология, образование и транспорт ще бъдат приоритетите в бюджета на Столичната община за догодина, заяви кметът на София, при представянето на проекта за бюджет на София за 2015, предава БТА.

Бюджетът за следващата година е  1. 459 милиарда лева и е продукт на съвместна работа, обсъден с бизнеса и синдикатите, стана ясно от думите на Фандъкова. Тя изтъкна, че за поредна година общината осигурява устойчиви инвестиции в ключови сектори за София.

За последните пет години са реновирани 84 км основни улици и булеварди, изградени са 14 км нови улици, пет кръстовища на две нива, 54 нови моста, 134 км метролинии, обобщи столичният кмет.

Община е инвестирала средства за изграждането на над 220 км водопровод, 100 км нова канализация, 48 нови сгради на детски градини, три нови училища, нов музей, направени са инвестиции в сферата на културата. Това са само част от видимите резултати в развитието на София, посочи кметът Фандъкова.

Тя изтъкна, че общината не е променила приоритетите си, въпреки годините на криза, които са съвпаднали с този мандат и то в края на програмния период.

По думите й е постигната стабилност заради предприетите мерки за повишаване на събираемостта на приходите и финансовата дисциплина, както и благодарение на безвъмездно финансиране от ЕС.

Капиталовата програма е малко над 705 млн.лв., като повече от половината средства са осигурени от европейски програми и проекти, информира още кметът.

Тя отбеляза още, че новият програмен период е започнал още тази година, но допреди две седмици е нямало нито една отворена програма.

Позволили сме си старта на два големи ключови проекта, защото имаме уверението че ОП "Транспорт" и "Околна среда" ще бъдат отворени, посочи Фандъкова.

През 2015 г. Столичната община е заложила сторителството на третия лъч на метрото, което по думите на Фандъкова е „стратегически приоритет”.

Тя подчерта, че през пролетта на 2015 г. ще бъде пуснато метрото до  Летището и до Бизнеспарка в "Младост", ще продължи и изграждането на отсечката до Хладилника.

Нов приоритет, добавен през последната година, е модернизацията на градския транспорт, съобщи още Фандъкова. Тя подчерта, че 90 на сто от тролейбусния парк е подменен. През тази година по улиците на града вече се движат 20 нови трамвая, започнаха доставките на нови 126 автобуси.

През 2015 г. ще продължи модернизацията на градския транспорт,  работи се по проекти за доставка на 110 нови единични автобуси и още пет нови трамвая.

Кметът на София посочи, че през годината е започнал проектът за модеринзация на осветлението в София, което и в момента се подменя. По план догодина ще бъдат монтирани нови осветителни тела в Дружба, центъра и град Банкя.

През 2015 г. ще продължи реновирането на улици и булеварди, строителството на нови детски градини, на завода за отпадъци, предвиждат се инвестиции за обновяването на столичния зоопарк.

Предстои бюджетът на София за 2015 г. да бъде разгледан от Столичния общински съвет.