Фандъкова: Държавната подкрепа за София да е пропорционална на броя на хората

Мащабните ремонти на пътната инфраструктура продължават и през 2015 година

22.11.2014 | 11:07 Редактор: Мариета Иванова
Фандъкова: Държавната подкрепа за София да е пропорционална на броя на хората

Пред всяко правителството отстоявам помощта за столицата да е пропорционална на броя на гражданите, които живеят и работят тук, както и на функциите на столичния град, заяви в интервю за БТА кметът на София Йорданка Фандъкова.

През следващата година програмата за ремонт и реновиране на възлови булеварди и улици продължава, отбелязва още столичният кмет. Тя посочи, че предстои цялостно обновяване на улици и булеварди с бул. "Цариградско шосе" от 4-ти километър до бул. "Алея Яворов", бул. "Дондуков", заедно с възстановяване на тротоарите.

"След забавянето заради обжалвания в съда ще завършим третия етап от пешеходната част на бул. "Витоша" и ще реновираме булеварда от НДК до Южния парк, споделя още кметът.- „Ще ремонтираме бул. "Прага", бул. "Владимир Вазов", бул. "Монтевидео" и част от бул. "Сливница". Заложили сме и изграждане на ул. "Обиколна" в кв. "Дружба".

Пред БТА Фандъкова посочва, че през пролетта на следващата година ще бъдат завършени участъците на метрото през "Дружба" до летището и през "Младост" до Бизнес парка.

„Продължаваме със строежа на метрото до "Хладилника", ул. "Сребърна". Готови сме да започнем изграждането на централния участък от третия лъч”, коментира кметът на Столицата. Тя изрази надежда за продължаване на "политиката на участие на държавата в съфинансиране на строежа на метрото”. – „Правителството на Пламен Орешарски беше единственото, което досега отказа да участва в изграждането на този ключов национален обект”, коментира Фандъкова.

Столичният кмет посочи, че вече е имала среща с премиера Борисов за основните проекти на София, по които се очаква съдействието на държавата.

Пред Bulgaria On Air заместник-кметът по финансите на столицата Дончо Барбалов посочи, че за развитие и на рехабилитация на пътната мрежа са предвидени 146 млн. лв. в първия вариант на бюджета за 2015.